Tko je Sergej Skripal: Otrovani Putinov neprijatelj broj 1

Reuters/Pixsell
Bio je poznat i kao 'špijun s Louis Vuitton torbom', a on i njegova kći bore se za život u bolnici u engleskom Salisburyju
Vidi originalni članak

Ruski pukovnik koji je špijunirao za MI6 nalazi se u bolnici i u kritičnom je stanju, a vjerojatno je riječ o trovanju. 

Sergei Skripal (66), koji je nedavno rekao policiji da se boji za svoj život, odvezen je u bolnicu nakon što se u nedjelju srušio na klupi ispred shopping centra u Salisburyju.

Nađen je s 33-godišnjom ženom koja se također bori za život a njegova je, kažu izvori, kćer. Liječnici su rekli da je par bio izložen 'nepoznatoj supstanci'.

Dužnosnici su rekli da, ukoliko još netko, tko je taj dan bio u blizini, osjeća bilo kakve zdravstvene poteškoće, neka nazove 111, a stručnjaci intenzivno rade na identificiranju tajanstvene supstance.

Bill Browder, protjerani britanski investitor, ustvrdio je da je Putin morao znati za napad na Skripala. 

"Uvjeren sam da je on bio žrtva urote iz Kremlja. Znamo da je on bio neprijatelj Kremlja, neprijatelj Rusije, došao je u Ujedinjeno Kraljevstvo, bio je ovdje i ovdje je kolabirao", kazao je Browder. Sam Browder stao je na žulj ruskim vlastima kada je počeo upozoravati na tamošnju korupciju. Nakon što je protjeran, zastupao ga je Sergej Magnicki koji je zatvoren, mučen, na kraju i ubijen u ruskom zatvoru.

Sinoć je policija je zatvorila ogranak talijanskog restoranskog lanca Zizzi 'kao mjeru opreza' u vezi s incidentom, sugerirajući da su jedan od njih ili oboje možda u njemu večerali.

Također su zatvorili bolnički odjel u Salisbury Hospitalu kako bi zaštitili ostale pacijente i zatvorili dio centra grada.

Skripal, koji živi u kući od 350.000 funti u Salisburyju, već je imao dvije obiteljske tragedije - najprije mu je, prije pet godina, u prometnoj nesreći poginula supruga, koju su sahranili u Velikoj Britaniji, a isto se dogodilo i prošle godine njegovom sinu. 

Iskrena ispovijest Udbaš otkriva: "Mi smo se držali zakona"

Sinoć je rečeno da Vladimir Putin nikada ne bi oprostio Skripalu izdaju. Ruski predsjednik jednom je rekao:

- Izdajice uvijek skončaju na loš način - obično zbog alkoholizma ili droge, i uvijek na ulici.

Vjeruje se da je gospodin Skripal, koji je otkrio imena desetaka ruskih agenata, mogao biti meta osvete ruskih agenata, jer je policija rekla da ovo ne može proglasiti terorističkim činom. 

Međutim, prijatelji Aleksandra Litvinenka, koji je otrovan u hotelu u Londonu 2006. s polonijem 210, izjavili su da ovaj napad ima 'rukopis Kremlja'. 

Sinoć je slučaj komentirala i Litvinenkova udovica Marina koja je Telegraphu izjavila: 

Ovo je rukopis Kremlja

- Izgleda slično onome što se dogodilo mojem mužu, ali treba prikupiti više informacija. Moramo znati je li riječ o radioaktivnoj tvari. 

Prije deset godina, gospodin Skripal optužen je za donošenje tajni službenicima preko lažnog kamena postavljenog u moskovskom parku. 

Ruske tajne službe tijekom 2006. otkrile su kamen pored kojeg su prolazili agenti prenoseći podatke skrivenim uređajem kojeg su imali na ruci. 

Skripal je osuđen na 13 godina najstrožeg zatvora u kolovozu 2006. a onda je razmijenjen sporazumom iz 2010. godine za 10 ruskih spavača koji su protjerani iz Sjedinjenih Država.

Među ruskim agentima deportiranim iz SAD-a kao dio najveće špijunske razmjene od hladnog rata bila je Anna Chapman. Kćer diplomata iz ugledne obitelji bila je udana za Britanca i živjela je u Londonu nekoliko godina.

Gospodin Skripal i njegova još uvijek neidentificirana rođakinja pronađeni su u nedjelju jedva svjesni, u trgovačkom centru The Maltings, nešto nakon 16 sati.

Hitne službe u početku su bile uvjerene da je par možda uzeo fentanil, sintetički opioid koji je do 100 puta jači od heriona i koji vrlo često kod ovisnika uzrokuje smrt. 

Mala doza sintetičkog opioida, koja se može kupiti online na crnom tržištu, bila bi smrtonosna.

Freya Church, žena koja je vidjela par na klupi, rekla je da su "izgledali izvan sebe", dodavši da se mlađa žena naslanjala na čovjeka.

Rekla je BBC-u: 

- Na klupi je bio par, stariji čovjek i mlađa djevojka. Bila je nagnuta prema njemu. Izgledalo je kao da je možda mrtva.

- On je pak činio neke čudne pokrete rukama, gledajući u nebo, rekla je.

- Osjećala sam nelagodu, nisam znala što učiniti. Da budem iskrena, izgledali su tako odsutno i čudno da sam mislila čak i ako im pristupim, ne bih znala kako da im pomognem. Zato sam ih ostavila na miru, ali izgledali su kao da su uzeli neku doista jaku drogu. 

Georgia Pridham, 25, također je vidjela kako se par srušio na klupu.

ŽENE NA ZADATKU Ruske špijunke usavršavale su se u 'školi za vrapčiće'

Rekla je The Telegraphu: 

- Bio je prilično lijepo odjeven. Imao je dlanove okrenute prema gore i kao da je slijegao ramenima i zurio u zgradu pred sobom. Na klupi pored njega sjedila je ženska osoba koja mu se naslonila na rame, ispričala je Pridham i nastavila:

- Ukočeno je gledao pred sebe, iako mi se čini da je bio svega svjestan. Kao da se zamrznuo i lagano se ljuljao naprijed-natrag.

Igor Sutyagin, koji je bio dio istog špijunskog kruga kao i Skripal, a sada je viši znanstveni suradnik u Royal United Services Institutu u Londonu, izjavio je da nije zabrinut zbog svoje sigurnosti.

- Osjećam se sigurno i nisam zabrinut, rekao je The Timesu.

- Mi u Rusiji kažemo da ako stalno razmišljaš o tome da će ti se jednog dana dogoditi nešto loše, onda će ti se to i dogoditi. 

Također je rekao da nema dovoljno dokaza da bi se sumnjalo u bilo koga.

- Postoji mnogo bivših časnika za sigurnost koji su preselili na Zapad, rekao je, pozivajući na racionalno izvještavanje dok se ne prikupi više podataka. . 

Predoziranje otrovom

No Keir Giles, direktor Conflict Studies Research Center u Cambridgeu, rekao je da bi ga jako 'iznenadilo kad ovaj slučaj ne bi bio izravno povezan s Rusijom". 

Rekao je da ne može isključiti predoziranje ili neku drugu vrstu slučajnog trovanja - ali bi bilo teško zamisliti takav scenarij 'koji bi doveo do potpune dekontaminacije ulice i bolnice.'

Giles je također podsjetio na niz sumnjivih ruskih špijunskih prebjega u Britaniji, nakon što je ubijen Litvinenko.

- To nije samo Litvinenko. Teško je ne vidjeti šablonu napada koji postaju sve češći.

Skripalovi susjedi, kažu da je policija stigla na njegov posjed vrijedan 350.000 funti oko pet popodne u nedjelju i tamo ostala sve do danas. 

Skripal je kupio posjed 2011. godine, godinu dana prije nego što mu je poginula supruga Liudmila.

- On je tamo živio sa svojim sinom i unukom, rekao je Blake Stephens, 24-godišnji susjed.

- Nismo s njima mnogo kontaktirali, nisam siguran što je obitelj radila. Nekad je živio sa suprugom, ali nažalost ona je poginula u automobilskoj nesreći prije nekog vremena.

Mark Medhurst, 43, izjavio je da je bivši špijun vozio BMW a u kući su uvijek bila ugašena svjetla, dodajući: 

NASTAVAK NA IDUĆOJ STRANICI...

- On je tamo živio sa sinom i mlađom tamnokosom djevojkom.

Goldfarb pak kaže: 

- Svaka razborita osoba odmah će znati da je Rusija ima motiv i prethodnu povijest takvog kriminala, pa je razumno misliti da je uključena i u ovaj napad. Ovo je njihov modus operandi. Postoji previše takvih primjera.

 

Mali pomagači Najluđi špijunski uređaji: Puder, insektokopter, ribe-roboti... - Zanimljivo je da se to dogodilo neposredno prije predsjedničkih izbora na Rusiji. Putin je visokorangiranog KGB-ovca Lugovoija nagradio visoki državnim priznanjem i učinio od njega nacionalnog heroja. On očigledno vidi pozitivnu izbornu dobit od ove vrste aktivnosti.

- Rusija je nacionalistička država u kojoj državna propaganda prikazuje Veliku Britaniju kao neprijatelja i ljude poput Skripala kao izdajnika.

Drugi susjed, James Puttock, 47, izjavio je kako ne misli da je Skripal izgledao poput špijuna, ali se moglo reći da je Rus i da je odskakao od ostalih stanovnika.

Nije izgledao kao špijun

Kad se doselio u Christie Miller, pozvao je svoje susjede na zabavu, rekao je.

- Pozdravio bi u prolazu i činio mi se kao dobar momak, rekao je gospodin Puttock.

- Pozvao je cijelu ulicu, kako mi je susjed rekao, ali ja nisam došao. Ljudi su u njegovu kuću dolazili i iz nje odlazili, ali nisam na to obraćao previše pažnju. On bi obično išao pješice, a samo ponekad je vozio BMW. Izgledao je kao stranac, ali ne kao špijun. Izgledao je vrlo ležerno i zato se nije isticao pa ga je bilo teško primijetiti.

Znam sigurno da je s njim živio jedan dječak, ali nikad ne posvećuješ previše pažnje dok se nešto ne dogodi, a ovdje se nikad ništa takvog nije dogodilo, kaže susjed. 

Policiju su u shopping centar The Maltings pozvali građani oko 14 sati.

Znanstvenici iz Centra za zračenje, kemijske i ekološke opasnosti PHE-a nastavit će raditi na slučaju dok ne odgonetnu o kojoj je supstanci riječ.

Jučer je časnik Cons Holden rekao: 

- Par, za kojeg vjerujemo da su bili zajedno i da se poznaju, nisu imali nikakvih vidljivih ozljeda i odvedeni su u Salisbury District Hospital.
Oboje su trenutačno u kritičnom stanju i na intenzivnoj su njezi. Budući da smo još uvijek u ranoj fazi istrage, nismo u mogućnosti utvrditi je li počinjen zločin.

Specijalna jedinica za kemijsku zaštitu izolirala je nepoznatu tvar s mjesta nesreće, omatajući je u nekoliko zaštitnih slojeva.

Policija je rekla da će tvar, nakon analize, biti uništena, zajedno sa zaštitnim odijelima.

Dr. Andrew Foxall iz The Henry Jackson zajednice za sigurnost misli: 

- MI5 vjeruje da sada ima više ruskih špijuna u Britaniji nego tijekom hladnog rata.

Više od 400 špijuna

- Oni su vrlo iskusni u svim vrstama aktivnosti. Iako je prerano pripisati nekome odgovornost, bilo bi suludo ako se vlasti ne bi pozabavile istraživanjem povezanosti Rusije s ovim slučajem.

Predsjednik Vladimir Putin ovih se dana pohvalio da je prošle godine Moskva spriječila djelovanje više od 400 stranih špijuna. 

Također je pozvao rusku FSB agenciju za špijuniranje da blokira daljnje inozemne pokušaje dobivanja političkih, ekonomskih i vojnih informacija.

Glasnogovornik ruskog veleposlanstva u Velikoj Britaniji izjavio je sinoć:

- Niti rođaci, niti odvjetnici spomenute osobe, kao ni britanske vlasti nisu se obratile našem veleposlanstvu u vezi ovog slučaja.  

Andrew Parker Prvi intervju šefa MI5: "Rusija špijunira u cijeloj Europi"

Ovaj događaj podsjetio je mnoge na slučaj bivšeg špijuna Litvinenka koji je otrovan dok je u jednom otmjenom hotelu u Londonu ispijao čaj. 

Bivši agent KGB-a umro je nakon što su dva agenta u njegov čaj ubacila radioaktivni polonij 210 u hotelu Mayfair 2006. godine.

Litvinenko, 43, otvoreni kritičar Putina koji je pobjegao iz Rusije u Britaniju i tamo živio šest godina prije no što su ga otrovali, umro je nakon što je popio zeleni čaj s rijetkim i vrlo moćnim radioaktivnim izotopom.

Javna istraga zaključila je 2016. godine da je ubojstvo Litvinenka, koji je prethodno radio za FSB, "vjerojatno" bilo provedeno uz odobrenje ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Rusku mržnju prema Skripalu najbolje je opisao Nikola Luzan koji se bavi poviješću ruske tajne službe.  

Luzan kaže da je Skripal obavještajnoj službi MI6 otkrio imena oko 300 članova središnje ruske obavještajne službe GRU i drugih "agenata" uključujući i one koji rade u inozemstvu.

Neki od tih djelatnika vojne obavještajne službe "potajno su uhvaćeni", a ostali su "nestali", rekao je.

G. Luzan govorio je o Skripalu u jednom intervjuu 2014. gdje ga je nazvao 'kopiletom'

- Ne bojim se koristiti tu riječ jer zamislite što je svojom izdajom učinio drugim ljudima, rekao je Luzan iako nitko nikad nije mogao potvrditi brojku od 300 agenata GRU-a koje je navodno Skripal otkrio. 

Skripal radio za ruski GRU do 1999. godine, a onda je otišao u mirovinu. Od tada je radio u Ministarstvu vanjskih poslova do 2003., a kasnije se uključio u špijunski posao.

Nakon što je uhićen 2004. godine u Moskvi, priznao je da je 1995. godine bio angažiran od strane britanske obavještajne službe i izjavio kako je pružio informacije o agencijama GRU-a u Europi koji su mu za to platili oko 100.000 dolara.

Razmjena u Beču

Ruska domaća sigurnosna agencija (FSB) navela je da je Skripal počeo prodavati podatke u devedesetim godinama sve do 1999. 

U vrijeme Skripalovog suđenja ruski su mediji naveli da FSB kaže da bi se šteta od njegovih aktivnosti mogla usporediti s štetom koju je nanio Oleg Penkovsky, pukovnik GRU koji je špijunirao za Sjedinjene Države i Britaniju. Penkovsky je pogubljen 1963. godine.

Razmjena Skripala za ruske špijune u SAD-u bila je jedna od najvećih nakon Hladnog rata. Odvijala se na asfaltu bečke zračne luke gdje su ruski i američki zrakoplov parkirali jedan do drugog prije no što su agenti zamijenili avione.  

Tražio izazov Njemački agent špijunirao za SAD i Ruse jer mu je bilo dosadno

Nakon što je Skripal optužen za špijunažu, Vojni sud u Moskvi oduzeo mu je sve časničke titule i oduzeo sve medalje i nagrade koje je dobio tijekom službe. 

Skripal je tijekom suđenja priznao da je surađivao sa stranim službama, pa mu je kazna bila smanjena.  

U srpnju 2010. pomilovao ga je ruski predsjednik Dmitri Medvedev i bio je jedan od ukupno četvorice špijuna koji su razmijenjeni i deportirani.

Mjesecima prije no što je dobio konačno kuću i mirovinu, trajali su tzv. 'izlazni' razgovori.

Nakon što se umirovio u ruskoj tajnoj službi i nakon što je prebačen u Ministarstvo vanjskih poslova, nastavio je surađivati s MI6 jer je zadržao brojne veze s kolegama u GRU-u. 

Pukovnika Skripala prozvali su 'špijun s Louis Vuitton torbom' nakon što su ga na aerodromu prilikom razmjene, snimili s takvom torbom kako ide na sastanak s časnicima za vezu iz MI6. 

Čitajući presudu, sudac je rekao da je njegova aktivnost prouzročila nemjerljivu štetu ruskoj službi sigurnosti. 

Glavni vojni tužitelj Sergei Fridinsky je rekao: 

- Teško je uopće u rubljama izraziti koliku je Skripal nanio štetu, piše Daily Mail.  

Posjeti Express