Life
1359 prikaza

Prvi intervju šefa MI5: "Rusija špijunira u cijeloj Europi"

YouTube
Direktor tajne službe MI5 do 1993. je bio tajna, a Andrew Parker je prvi koji je ikada dao intervju

Britanska tajna služba MI5 u 107 godina postojanja imala je 17 direktora. Sve do 1993. najstroža državna tajna bio je uopće i identitet direktora, a kada se to i počelo objavljivati, dobiti takvoga za izjavu bilo je nemoguća misija. U svakom slučaju, generalni direktor, ako bi novinarima nekad nešto i rekao, to bi bilo čim manje, po mogućnosti ništa. Tako je i intervju Andrewa Parkera, sadašnjeg šefa MI5, za Guardian spektakularan jer je riječ o prvom novinskom intervjuu ikad osobe na toj poziciji. Usto, Guardian je novina koja je bila direktno uključena u izvještavanje curenja fajlova NSA-a za što je Edward Snowden dandanas u progonstvu, a Guardianu će zamjerati još jako dugo i britanske i američke tajne službe i vlade. Parkera su novinari Guardiana pitali je li se u međuvremenu predomislio, je li shvatio da je bila riječ o korisnom potezu. "Ni najmanje", rekao je. A Guardian? Može li sad razumjeti zašto je objavljivao tu priču?

Kim Philby Hladni rat Top News Špijun u nikad viđenoj snimci otkriva kako je radio za Ruse, Stasi...

"Ni o tome nemam mišljenje", rekao je, uzevši lijevom rukom čašu vode, za nijansu prečvrsto. "U to sam vrijeme govorio o šteti koja je pričinjena britanskim i savezničkim tajnim službama, o tome koliko se našim protivnicima mnogo otkrilo o načinu na koji mi radimo. Tajnost za nas nije nešto što bi imalo samoj sebi svrhu. Guardian se otvoreno zanima za ono što mi radimo, u nečemu je dobro informiran, u nečemu ne toliko. Ja pokušavam postići više razumijevanja za nas, bitno nam je da imamo konsenzus javnosti oko toga što radimo." Parker navodi tri svjetske prijetnje; prva je terorizam inpsiriran islamizmom, što on naziva trajnim i generacijskim. "Međunarodni terorizam u svom posljednjem obliku, temeljen na izopačenoj ideologiji, donosi terorizam na naše ulice i ulice većeg dijela razvijenog svijeta, uključujući Sjevernu Ameriku, Australiju i Tursku", kazao je. "Trenutno je najistaknutiji Daesh ili ISIL, a imamo još uvijek i brend al-Kaide. Moramo razumjeti da su to stvari koje će nastaviti biti prisutne."

Iskrcavanje Saveznika u Normandiju 1944., plaža Omaha Overlord Top News Žena špijuna skoro je uprskala najveću ratnu operaciju

Kazao je da je broj osujećenih terorističkih zavjera u posljednje tri godine porastao je na 12. "Takav tempo terorističkih zavjera zabrinjavajući je i trajan. Broj napada u ovoj zemlji veći je nego što pamtim ikad u mojoj karijeri, a u MI5 radim 33 godine. Realnost je to da Velika Britanija ima dobru obranu zahvaljući investiranju u službe kao što je moja. Očekujem da i dalje osujetimo većinu terorističkih pokušaja u ovoj zemlji." Još jednom je ponovio riječ "većinu" prije nego što je dodao: "U ovoj zemlji bit će terorističkih napada. Razina opasnosti je ozbiljna, a to znači vjerojatne napade." Drugo područje opasnosti je terorizam u Sjevernoj Irskoj, od onih koje on naziva "disidentski republikanci različitih vrsta". Posljednja žrtva takvog terorističkog napada bio je zatvorski čuvar u ožujku. Treće je područje skrivena prijetnja stranih vlada.

Velika britanija | Author: Michael Kappeler/DPA/PIXSELL Michael Kappeler/DPA/PIXSELL

On se najviše bavi Rusijom, za koju kaže da djeluje preko cijele EU i u Velikoj Britaniji, koristeći vojna sredstva, propagandu, špijunažu, subverziju i hakerske napade kako bi ostvarila svoje ciljeve. "Zadatak je MI5 da se tome suprotstavi." Parker kaže da je prijetnja od Rusije stvarna, djelomično i zbog svoje raznolikosti. "To vidimo na mjestima kao što su Ukrajina i zaprepaščujuće okrutnosti u Siriji." Parker (54) većinu podataka o sebi ne otkriva. Najočiglednija stvar u vezi njega je da je visok, dobrano iznad 180 centimetara. Zato mora da je u službu ušao prije nego što je MI5 uveo pravilo da agente koji se bave osmatranjima ne smiju ulaziti muškarci viši od 180 niti žene više od 172 centimetra, kako ne bi odskakali od mnoštva. Pravilo kaže da agenti ne smiju imati vidljive tetovaže.

Velika Britanija i Europska unija | Author: Reuters/Pixsell Reuters/Pixsell

Taj test Parker je prošao. A kad samo ga pitali, rekao nam je da dolazi iz Newcastlea, gdje je završio opće srednjoškolsko obrazovanje, prije nego što je diplomirao prirodne znanosti na Sveučilištu u Cambridgeu. Njegovo porijeklo u suprotnosti je s većinom njegovih prethodnika, koji su u pravilu završavali najprestižnije javne škole. Čak i žene. A to je i jedan od razloga, kazao je, zašto je zainteresiran za raznolikost, jer agencija u svom radu mora preslikavati državu, iz praktičnih razloga. S budžetom koji će mu omogućiti da u sljedećih pet godina angažira još više od 1000 službenika, kaže da mu je namjera izbalansirati odnos spolova na pola-pola. Regrutiranje crnaca, azijata i etničkih manjina provodi se na 14 posto, slično kao što je nacionalni prosjek stanovništva. Parker kaže: "Moramo biti sposobni pratiti teroriste. Trebamo pristupati, odgajati i regrutirati ljude koji će za nas raditi.

Pentagon Krojačica Havane Top News Kraljica Kube: 16 godina je odavala američke tajne, a evo kako je uhvaćena

A to ne ide baš najbolje ako svi izgledaju poput mene." Zbog sofisticiranosti prijetnje, MI5 treba djelovati na najvišim tehnološkim razinama. Trenutni poslovi koji se nude su procjenjitelj cyber-prijetnje, viši poslovni analitičar, specijalist za tajne tehničke operacije i sigurnosni arhitekt. To ne znači da će masovno praćenje nestati. Zakon o ovlastima istražitelja, s kojim laburisti imaju problematičnu povijest, pred gornjom domom parlamenta bio je u ponedjeljak. Kritičari, uključujući i Guardian, da zakon dopušta preveliko zadiranje u privatne podatke. The Economist to postavlja ovako: vlada je uhvaćena između građanskih sloboda i špijuna. Odlučila se za špijune.

Stephanie Czech Jedna od prvih Life Stephanie - hladnokrvna američka špijunka koja je preveslala Sovjete

Parker kaže da ne voli takve ocjene. "Time se sugerira da je MI5 nešto poput klackalice, da se na jednom kraju ljuljanja borimo za sve veće zadiranje u privatnost, a da lobby koji se zalaže za privatnost, štiti prava ljudi. Mi moramo balansirati između građanskih prava i potpuno smo posvećeni pronalaženju prave mjere." A što je s pronalaskom sudskih istražitelja koji su rekli da su tajne agencije nezakonito prikupljale osobne podatke 17 godina, od 1998. do 2015.? Sud je zaključio da se time prekršio 8. članak Europske konvencije o ljudskim pravima, one o pravu na osobnu privatnost i privatnost svoje obitelji. Parker kaće da druge neovisne analize podupiru prikupljanje podataka na veliko.

Brexit - par se ljubi | Author: Reuters/Pixsell Reuters/Pixsell

"Smatram ključnim da smo u doba interneta kadri zaviriti u podatke i pronaći one ljude koji žele nauditi zemlji." Tri godine radi kao generalni direktor, uobičajeni je mandat pet godina. Hoće li poslije pisati autobiografiju i romane u stilu Stelle Rimington? "Nemam takvih planova", kazao je. Oskudni detalji iz njegove biografije koje je MI5 objavio na svojim stranicama kažu da je pasionirani ljubitelj fotografiranja divljine. "To je dobar način za opuštanje." A što je s ekraniziranim prikazivanjem njegove profesije? Promatra li serije i filmove u kojima pripadnici javnosti bježe kako bi izbjegli stručnjake za nadzor? "Generalno, ja ne gledam takve stvari. One obično ne opisuju vjerno posao koji mi radimo. A i nisam siguran niti da želim vidjeti neki takav."

(The Guardian)

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • ranko75 00:13 02.Studeni 2016.

    I treba da spijuniraju. A MI6 se boji konkurenata, vi kao toboz ne spijunirate.