Ucjenjuje Plenkovića: Tko je Tromblon?

Marko Prpić/PIXSELL
Istaknuti borac u obrani Vukovara postao je istaknuti politički aktivist
Vidi originalni članak

Petar Janjić Tromblon, vukovarski heroj koji je Vladi dao ultimatum da “riješi stvari” sa Slovenijom u Savudrijskoj vali ili će on doći s konvojem od stotinu brodica, kaže da njegov ultimatum ističe u ponedjeljak popodne.

- Vladi sam dao rok da do ponedjeljka u 16 sati sjednu sa Slovencima za stol. Ako to ne urade, izvest ćemo akciju - rekao je Tromblon za 24sata.

Kaže da je trenutačno zauzet pisanjem apela koji će objaviti u ponedjeljak u istom terminu.

- Moj apel ide u pravcu mirnog rješenja. U kontaktu sam s brojnim civilnim udrugama i intelektualcima s obje strane granice. Imam puno prijatelja u Sloveniji i svima nam je u interesu da se ova potencijalno opasna situacija mirno razriješi. U suradnji s nekim drugim ljudima donio sam određene odluke, ali one zasad nisu za javnost. Odredili smo i točan datum isplovljavanja plovila u Savudrijsku valu, ali taj je datum zasad tajna. U 16 sati na jednom ćemo portalu objaviti kakav nam je precizan plan, a do tada detalji nisu za javnost - kazao je Tromblon.

Pustošenje zemlje Crno nam se piše! - Hrvatska će se prepoloviti do 2100.

Nakon povratka savudrijskih ribara iz Zagreba i postignutog dogovora u Ministarstvu poljoprivrede, stanje u Savudriji je nepromijenjeno. Napetost o kojoj se govorilo, nakon što je Slovenija počela jednostrano primjenjivati arbitražnu odluku, ne osjeća se, posebno nakon dobivene garancije i obećanja da mogu nesmetano ribariti do hrvatske crte razgraničenja.

“Sve je mirno. Neki naši ribari su i u nedjelju također bili na moru, u pratnji naših policijskih plovila. Nekad ih bude 4, a nekad 8, ovisno o danu. Ovo je prvi put da Hrvatska stoji iza nas ribara i to je dobro. Slovenci su nepredvidivi. Kad si stave nešto u glavu, to slijepo provode. Za razliku od naših ribara koji su organizirani, slovenski ribari nisu baš organizirani te moraju šutjeti i slušati ono što im kaže slovenska politika”, smatra savudrijski ribar Daniele Kolec.

Tko je Tromblon?

Predsjednik Udruge ratnika hrvatskog obrambenog rata Petar Janjić pristupio je obrani Hrvatske u kolovozu 1991. godine, a nadimak Tromblon je dobio u vrijeme obrane Vukovara. Uspio je braneći grad uništiti 29 neprijateljskih tenkova. Ranjen je čak četiri puta. I danas ima gelere u tijelu koji se ne smiju dirati.

Konačna sudbina Nakon 25 godina u Split se vraća oteti hrvatski jedrenjak

Nakon pada Vukovara odveden je u zloglasni srpski logor Sremsku Mitrovicu gdje je proveo punih 9 mjeseci. Tamo je toliko strašno mučen i maltretiran da je nakon izlaska iz logora imao 21 operaciju. Umirovljen je 1993. u činu pukovnika HV.

Knjigu 'Žedni krvi gladni izdaje' objavio je 2004. godine i u njoj detaljno opisao svoj ratni put u Vukovaru te borbe, dan za danom, koje su se vodile tada. No u knjizi je oštro napao i optužio za izdaju tadašnji državni vrh Hrvatske odnosno predsjednika Franju Tuđmana i tadašnjeg ministra obrane Gojka Šuška. Oni nisu, pisao je, pružili pomoć, odnosno nisu poslali hranu i oružje vukovarskim civilima i braniteljima.

- Rat je bio pravi pakao, ali batinanje i ispitivanja po logorima su nešto najgore što postoji. Tukli su me na sve moguće načine, a kako sam prolazio tamo govori i to da sam razmijenjen sa samo 39 kilograma i sav polomljen – pričao je svojedobno za medije Janjić. 

Nastavak pročitajte na idućoj stranici.

Slomljena mu je kralježnica i nos, porazbijani zubi, oštećen vid i sluh... Uza sve to dvaput je i silovan. I sam je zbog svega proživljenog potpisao desetak najrazličitijih priznanja, odnosno, sve ono što su mu bili donijeli. 

- Čovjek bi tada potpisao sve samo da ga se prestane tući. Sjećam se dana kada su mi u samicu ušla trojica s pilom za željezo i tražili da potpišem neki papir ili da će mi odrezati nogu. Potpisao sam jer znam da bi mi nogu doista odrezali. Svrdlima su mi bušili nogu. Nekoliko mi je puta dolazilo da se ubijem – prisjetio se jednom prilikom Tromblon.

Malo tko se ne sjeća kad je 2011. na graničnom prijelazu Županja - Orašje uhićen vukovarski branitelj Tihomir Purda. Uhitili su ga na temelju srbijanske Interpolove tjeralice. Prema tjeralici, počinio je ratni zločin tijekom obrane Vukovara. U izvještaju o kršenju međunarodnih i humanitarnih prava koji je 1992. napisala savezna vlada Srbije na traženje Vijeća sigurnosti UN-a stoji da je riječ o ratnom zločinom počinjenom  5. studenom 1991. Tad su u Borovu naselju branitelji Purda, Petar Janjić - Tromblon i Danko Maslov navodno pucali na grupu ranjenika i vojnika JNA. Ubijena su dvojica vojnika, a ranjen je desetar Boban Gačić, koji je poslije umro.

ANALIZA Fantazije o bijegu Hrvatske s Balkana

Ispitivanjem svjedoka utvrdilo se da je Purda zapravo sa još jednim braniteljem ranjenog JNA vojnika odveo u bolnicu, koji je tamo preminuo za nekoliko dana.

Nakon preispitivanja slučaja srpsko Tužiteljstvo za ratne zločine je odustalo od progona. Također su istodobno odbačeni i slučajevi protiv Tromblona i Maslova. 

Javnost se sjeća njegovog žestokog govora održanog  26. veljače 2011. godine na skupu “Stop progonu hrvatskih branitelja” na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Skup je održan upravo u znak podrške Purdi.

U ožujku 2011. Tromblon je najavio da će obespravljeni branitelji u znak prosvjeda kampirati u šatorima ispred Ministarstva branitelja. No za razapinjanje  100 šatora nije dobio dozvolu Grada Zagreba. Iako su mu predložili da svoju ideju realizira na nekom od stadiona, on je od prosvjeda odustao, jer bi oni u tom slučaju smatrao je izgubili smisao.

- Ministarstvo branitelja od sada će biti odgovorno za svaki izgubljeni život, a ja ću inzistirat na kaznenom progonu ljudi iz ministarstva - rekao je Tromblon.

Smiju li Hoće li Slovenci silom uzeti Savudriju?

U siječnju 2013. Udruga ratnika Hrvatskog obrambenog rata koju vodi Tromblon organizirala je prosvjed nazvan 'Vukovar neće biti BYKOBAP'. Tada je rekao:

- Ovo je grad u kojemu je ćirilica počinila ekocid, kulturocid i genocid; stravične zločine i pljačke, uništenje gospodarstva i umalo dovela nas Vukovarce do totalnog istrebljenja. U ovom gradu živote je izgubilo 5500 stanovnika, traga se za 400 ljudi, počinjena su zvjerstva i silovanja. Za sve to ćirilica nikada nije odgovarala, nije kažnjena ni presuđena - kazao je tada Tromblon te istaknuo kako  četnici slobodno hodaju Vukovarom.

-  Četnici su abolirani, rade u našoj policiji, državnim institucijama, opstruiraju naše zakone i procese, slave svoj Božić sa kokardama na glavi, tri prsta u zraku i zastavom na kojoj na ćirilici piše da je Vukovar srpski grad, oskvrnjuju naše spomenike braniteljima. I sada tu ćirilicu naša vlast hoće nagraditi postavljanjem na naše trgove, spomenike, ulice. E pa neće moći. Recimo NE ćirilici - poručio je Janjić te zatražio sankcioniranje onih koje ističu četnička obilježja. 

Ako se Sabor i Vlada u roku od petnaest dana ne udostoje odgovoriti nam na naše zahtjeve, osnovat ćemo nacionalni obrambeni pokret usmjeren ka rušenju ove vlasti, u koji ćemo uključiti sve organizacije civilnog društva i udruge rata - poručio je tadaTromblon.

Posjeti Express