Top News
13309 prikaza

Nakon 25 godina u Split se vraća oteti hrvatski jedrenjak

Školski brod Jadran
1/5
Wikipedia
Slavni brod dočekao je Domovinski rat u Crnog Gori gdje se i danas nalazi

Ministarstva obrane Hrvatske i Crne Gore izgleda su postigla dogovor o konačnoj sudbini broda Jadran, školskog broda Jugoslavenske ratne mornarice koji je do 1991. godine bio usidren u Splitu da bi početkom rata prebačen u Crnu Goru.

Kako donosi portal Balkan Insight, crnogorska strana planira ponuditi zajedničko korištenje broda, što bi bio svojevrsni presedan u svijetu. Prema izvorima novinara Siniše Lukovića, brod bi bio usidren u Splitu, ali bi ga ratne mornarice obiju država koristile za svoje potrebe.

"Ovo je neobična situacija zato što ratni brod može imati samo jednog zapovjednika, časnika samo jedne vojske. Trenutačni planovi govore da brod ne bi plovio pod crnogorskom ili hrvatskom zastavom", kazao je Luković i napomenuo da se vrte prijedlozi o mogućem dizanju zastave NATO-a zato što su obje države članice te organizacije.

Pogledajte galeriju.

1/5

Crnogorski ministar obrane Predrag Bošković izjavio je prije nešto više od mjesec dana kako je školski brod "Jadran" vlasništvo Crne Gore, ali da neće dopustiti da brod bude prepreka dobrim odnosima s Hrvatskom, u razgovoru za nacionalnu Televiziju.

Bošković je kazao da je brod “Jadran” vlasništvo države Crne Gore, odnosno mornarice vojske Crne Gore. 

"Točno je da je hrvatska vlada iskazala zainteresiranost za taj brod. Naravno, mi imamo svoje argumente. Jedno je sigurno, nećemo dozvoliti da ni brod Jadran, niti bilo što drugo bude prepreka u ostvarivanju dobrosusjedskih odnosa sa Hrvatskom“, rekao je Bošković. 

Brod je porinut 1931. godine u Hamburgu po narudžbi jugoslavenske kraljevske ratne mornarice i dvije godine kasnije je uplovio u Tivat te tako postao i službeno vlasništvo Kraljevine Jugoslavije.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.