Ekonomix
7643 prikaza

14 direktora Uljanika: Svi su vlasnici iste privatne tvrtke

Prosvjed radnika Uljanika
Dusko Marusic (PIXSELL)
Direktori Uljanika osnovali su prije tri godine zajedničku privatnu tvrtku Arsenal koncept za usluge poslovnog konzaltinga

Odgovornost uprave Uljanika koju su zbog krize u grupaciji očekivano zatražili ne samo radnici, nego i Vlada, otvorilo je pitanje odgovornosti ukupnog tima, a ne samo predsjednika Uprave Giannija Rossande.

Ta struktura možda je najbolje vidljiva kroz zajedničku privatnu tvrtku koje je ekipa iz Pule osnovala prije nepune tri godine. Tvrtka sa sjedištem u Puli i osnivačkim kapitalom od 29 tisuća kuna zove se Arsenal koncept i registrirana je za obavljanje usluga poslovnog savjetovanja. Među vlasnicima tvrtke ukupno je četrnaest Uljanikovih menadžerskih kadrova, s Giannijem Rossandom koji je ujedno i predsjednik Nadzornog odbora Arsenala. Inače, sama tvrtka do sad, prema podacima Poslovna.hr nije imala nikakvih prihoda, točnije u 2016. imala je 17, a lani 2 kune, poslovala je s gubitkom i nema zaposlenih.

Direktor tvrtke je Veljko Grbac, koji nije osnivač, a donedavno je bio član uprave Uljanik d.d., a sada je na poziciji člana pet nadzornih odbora u Uljanikovim tvrtkama. Među osnivačima je i Hrvoje Markulinčić, dugogodišnji glasnogovornik, danas direktor tvrtke Uljanik Poslovno informacijski sustavi, a on je ujedno i u NO-u Arsenala.Većina menadžera iz ovog kluba bliska je ili su aktivni u IDS-u, a izuzetak je Alen Damijanić, koji je HNS-ovac, a u Uljanik je ušao u vrijeme dok je na poziciji u Vladi bio Radimir Čačić. Damjanić je u to vrijeme na lokalnoj razini bio pročelnik upravnog odjela za gospodarstvo Istarske županije.

Gianni Rossanda | Author: Borna Filic (PIXSELL) Borna Filic (PIXSELL)
Sada je, prema dostupnim informacijama, direktor Uljanikove tvrtke Brodo opus. Marinko Brgić, bivši je član uprave Uljanik d.d., a trenutno je u nadzornom odboru Uljanik Brodogradilište i Uljanik Brodograđevni projekti. U strukturi je Serđo Pajković, član uprave Uljanik Brodogradilišta, Elvis Pahljina je direktor Uljanik Pomrstva za usluge u morskom prijevozu, još od 2013., predsjednik je NO-a Uljanik Strojogradnja Dieselu, te Uljanik financije, član u NO-u Uljanik Brodogradilišta i 3. maja, a zamjenik je predsjednika NO-a Viktora Lenca, a još je prokurist u tvrtki 3. maj 723 za brodogradnju od rujna prošle godine.

U Arsenalu je i bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Eduard Milovan, te Enco Vitasović koji je čelu je Uljanikove tvrtke Shipbuilding Computer Sistems, a bio je aktivan i u strukturama Uljanik Tenis kluba. Silvan Kranjc bivši je direktor Uljanik Brodogradilišta, a bio je na poziciji predsjednika NO-a Uljanik Proizvodnja opreme. Renis Pavletić, bio je šef konstrukcije u Uljaniku, a sada prema informacijama iz grupacije savjetnik Uprave, a Milko Mihovilović direktor je Uljanik Strojogradnja Diesela, a Kazimir Pavletić glavni je menadžer u Uljanik Standardu.

Uljanik Prekipjelo im Top News Opći štrajk u Uljaniku - trajat će do isplate plaća

Armando Banković od 2016. je direktor Uljanik Proizvodnja opreme Vodnjan. Većina od ovih direktora još je na nekim pozicijama u nadzornim odborima. Jedini iz kruga glavnih kojeg od glavnih u Uljanikovoj menadžerskoj mreži nema u Arsenal konceptu je aktualni direktor riječkog 3. maja Maksimilijana Percana. Međutim, u NO-u zajedničke tvrtke sjedi njegov otac Dalio Percan. I od Percana je jučer zatražena ostavka, i to od riječkih škverana koji su tijekom prosvjeda banuli u ured zatražili njegovu smjenu, a on ih je, kako su sami radnici snimili mobitelima, uvjeravao kako brani riječki škver od Uljanika, te im obećao izdvajanje iz pulske grupacije.

Percan je inače u 3. maj stigao iz Uljanika, a lojalnost vlasnicima iz Pule pokazao je i tijekom prošle godine dajući Uljaniku pozajmicu u iznosu od 523 milijuna kuna. Iako je imao instrument osiguranja, nije ga aktivirao po isteku ugovorenih rokova, a iz internih izvora čuje se i da je Percan tako vrijednu pozajmicu dao bez potrebnog odobrenja Nadzornog odbora. A unatoč svemu dobio je razrješnicu glavne skupštine za poslovanje 3. maja u prošloj godini.

Direktori koji su zajedno pokrenuli privatni biznis

Gianni Rossanda
Marinko Brgić 
Veljko Grbac 
Serđo Pajković 
Alen Damljanić 
Elvis Pahljina 
Eduard Milovan 
Renis Pavletić 
Enco Vitasović 
Silvan Kranjc 
Milko Mihovilović 
Armando Banković 
Hrvoje Markulinčić 
Kazimir Pavletić

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • FRANJO_RVATINA 19:19 25.Kolovoz 2018.

    smrdi opet na organizirani kriminal