Ekonomix
13329 prikaza

8 mjesta na kojima bogataši čuvaju svoj novac

Životni stil superbogataša
Thinkstock
Milijarderi unatoč tomu što imaju puno, teško se odvajaju od novca kojim moraju platiti porez, pa su našli mjesta gdje ih je najbolje sakriti

Miljunaši i milijaderi uvijek traže načine kako da zadrže što više novaca i plate što manje poreza. 

Upravo zato su porezna utočišta, tj. zemlje koje imaju izuzetno niske ili nepostojeće poreze, mjesta koja su im od posebne važnosti. Ondje iskorištavaju rupe u zakonima i otvaraju nove račune, ali i pokreću korporacije s nula troškova.

Čineći to, oni pokušavaju izbjeći inače visoke poreze u svojim državama, bez da moraju preuzeti drugo državljanstvo.

Nedavno je američka porezna služba najavila da će krenuti "u lov" na američke državljane koji imaju račune u inozemstvu, no to ih nije zastrašilo. Jer ako sve učinite na ispravan način (a zahvaljujući dobrim računovođama, bogataši to i čine), održavanje računa u inozemstvu je potpuno legalno.

Isto tako, ne morate imati hrpu novaca da biste potražili porezno utočište, jer uz to što imaju blage porezne zakone, mnoge od nacija kod kojih ćete pronaći utočište dom su predivnih, egzotičnih putničkih destinacija koje vanjskim investitorima nude i jednostavno dobivanje državljanstva, piše Business Insider.

Belize

Možete dobiti državljanstvo prijavom trajnog prebivališta ili pomoću programa kvalificiranog umirovljenika. U prvu skupinu se ubrajate ako ondje želite zarađivati kao zaposlenik, a u drugu ako ste spremni ondje provesti najmanje četiri tjedna godišnje, te morate prijeći prag minimalnog dohotka za umirovljenje.

 Britanski Djevičanski otoci | Author: Thinkstock Thinkstock

Britanski Djevičanski otoci

Porez na dohodak ovdje iznosi 0 posto, te ne postoje porez na korporacije, kapitalne dobitke, poklone, prodaje, dobit ili nasljedstvo. Vlasnici imovine i investitori mogu postati izvanredni stanovnici, živeći ondje do šest mjeseci godišnje, a nominalni porez na imovinu iznosi 1.5 posto od procijenjene godišnje vrijednosti.

Kajmanski otoci

Ovo otoci su već dugo na radaru najvećim američkim tvrtkama. Apple, IBM i mnogi drugi su njihovi ljubitelji, jer zemlja nema korporacijski porez, kao ni porez na dohodak, kapitalni dobitak, dobit ili nekretnine.

Kostarika

Korporacije ovdje ne plaćaju porez na dohodak i na dobitke izvan nadležnosti vlade, kao ni na kapitalne dobitke ili porez na dividende. 

Monako

Domovina poznatog Casina i Grand Prixa, igralište je za bogate i slavne, a ondje ne postoji ni porez na dohodak, kapitalni dobitak ili porez na nasljedstvo.

Sejšeli | Author: Thinkstock Thinkstock

Sejšeli

Sejšeli se sastoje od 115 rajskih otoka uz obalu Afrike, a rijetko koji bogataš među njima neće naći neki za sebe. Pogotovo kad znate da ne postoji porez na dohodak, na kapitalni dobitak, na darivanje niti na imovinu. Kako biste prijavili stalni boravak, morate ondje živjeti barem pet dana godišnje, te prebaciti najmanje 10.000 dolara godišnje na tamošnji račun.

Panama

Ova zemlja ima jedno od najbrže rastućih gospodarstava u Srednjoj Americi. Ona ne dijeli porezne ugovore s drugim zemljama i nema obavezu podijeliti financijske informacije s bilo kojom vladom na svijetu. Bankovna diskrecija je definitivno najtajnovitija u ovoj državi. 

Portoriko

Iako je Portoriko na teritoriju SAD-a, zahvaljujući vladavini Britanske zajednice naroda, ima svoje porezne zakone. 2012. godine, zemlja je postala porezno utočište za mnoge američke građane koji žive na otoku 183 dana u godini. Na taj način ne moraju ovdje plaćati porez na kamate, dividende i kapitalnu dobit, a ne moraju se ni odreći svojeg državljanstva.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.