Ekonomix
11396 prikaza

9 osnovnih pravila ulaganja u dionice

Vuk s Wall Streeta - screenshot
YouTube screenshot
Promjene na tržištu događaju se svakodnevno, no uz ovih 9 pravila bit će vam lakše zadržati 'hladnu glavu'

Financijski stručnjaci slažu se da je ulaganje jedan od najboljih način za obogatiti se ili, ako ništa drugo, zaraditi malo novca sa strane. Ako ste u poziciji da si možete priuštiti 'igranje' dionicama, stručnjaci upozoravaju da je to uvijek rizik, no postoji nekoliko pravila koja vam mogu olakšati odluku.

Uložite novac isključivo ako vam neće dugo trebati 

Kada je riječ o investiranju, ništa nije zajamčeno. Mogli bi zaraditi novac, ali i izgubiti ga. Ako će vam u skoroj budućnosti trebati pristup velikim iznosima gotovine, nemojte ulagati.

"Uložite novac samo ako ga nećete morati dirati dugi niz godina. Ako nemate takvog novca, nemojte kupovati dionice", kaže Andrew Tobias, financijski stručnjak.

Ne stavljajte vremensko ograničenje na vašu investiciju

Ljudi se obično klone tržišta kada je ekonomija u lošem stanju i vraćaju se kada se stvari poprave, objasnio je Tobias. Međutim, upravo kada tržište izgleda najgore, mogu se pojaviti najbolje prilike za vaše ulaganje

Ukratko, nemojte se uzbuđivati ako vam situacija na tržištu izgleda dobro, i nemojte paničariti ako stvari izgledaju loše. Tržište je takvo da se često mijenja, zato budite strpljivi. 

Ulažite povremeno, ne sve odjednom

Umjesto da kupite stotine dionica kada ste uvjereni da će njena vrijednost narasti, uložite dio vaše plaće svaki mjesec. 

Financijski stručnjaci ne savjetuju da odjednom uložite sav vaš novac, već tijekom vremena polagano ulažite jer je to ključ financijske sigurnosti. 

Dionice  | Author: Pixabay Pixabay

Razmišljajte dugoročno i ne dirajte svoje investicije

Tobias kaže kako je prava taktika 'kupi i drži', odnosno nemojte na znak prve nevolje prodati svoje dionice.

"Ako niste spremni čuvati zalihe vaših dionica barem 10 godina, nemojte ni razmišljati o ulaganju", rekao je Warren Buffet koji dionice tvrtke GEICO čuva od 1950. godine. 

Raznolikost

Poznata je izreka "Ne stavljajte sva jaja u istu košaru". Isto vrijedi i za dionice. 

Ako ste uložili novac u samo dvije ili tri kompanije, puno više riskirate nego da ste novac podijelili na 20 ili 30 tvrtki. 

Budite smireni

Ulaganje je često dosta emocionalno. Naši izbori znaju biti vođeni strahom, pohlepom ili nervozom, a ne pomaže razni izvještaji s krivuljama koje padaju. 

Izbjegavajte provjeravanje vašeg burzovnog izvještaja svaki dan ili tjedan. Tržište se mijenja, vrijednost dionica pada i raste, no to ne znači da vi trebate reagirati. 

Nemojte 'padati' na dionice u koje svi ulažu

Tobias objašnjava kako je ovo tipična zamka. Mnogi ulagači pričaju o određenim dionicama, i vi osjetite potrebu uložiti u njih. No, samo pričanje ne znači da će vam te dionice donijeti zaradu, čak i ako se radi o velikim i uspješnim kompanijama. 

Pokušajte pronaći 'skriveni dragulj' dionica i uložite.

Dionice - ilustracija | Author: Pixabay Pixabay

Ne zamarajte se pretplatom na e-mailove investitora

Ovakvi izvještaji koštaju i bacaju vas u kušnju da kupite još dionica. Nemojte padati na taj trik, ističe Tobias. 

Postoji dovoljno besplatnih online stranica koje mogu odgovoriti na sva vaša pitanja i dati vam podrobne izvještaje o stanju na tržištu.

Nemojte nagađati - uložite

Nemojte pokušavati nadmudriti tržište, to vam neće proći. Proučavajte, analizirajte i uložite u najbolju priliku

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.