Ekonomix
423 prikaza

Nobelovac srušio teoriju: "Američki san ne postoji, to je laž"

Američke zastave
Thinkstock
Američkim građanima postalo je nevjerojatno teško uspeti se na ekonomskim ljestvama, tvrdi Nobelom nagrađeni ekonomist Joseph Stiglitz

SAD se ubraja među zemlje s najvećim nejednakostima u prihodima i na vrhu je po pitanju nejednakih mogućnosti napredovanja na poslu, izjavio je Joseph Stiglitz. Hoće li Amerikanac napredovati ili ne više ovisi o prihodima i obrazovanju njegovih roditelja, nego njegovom trudu.

"Američki san je mit!", izjavio je ovaj ljevičarski nastrojen stručnjak za pitanja nejednakih primanja, koji predaje na Sveučilištu Columbia. Stiglitz je upravo na turneji s novom knjigom 'The Great Divide', koja se sastoji od njegovih članaka o nejednakim društvima.

Hillary Clinton | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL

Njegov 'tajming' ne bi mogao biti bolji, budući da su nejednake plaće i ekonomska mobilnosti vruće teme o kojima se počelo raspravljati povodom predsjedničkih izbora koji se u SAD-u održavaju sljedeće godine. Svaki od predsjedničkih kandidata već sad nudi čarobna rješenja za ove probleme, a Stiglitz je jedan od rijetkih ekonomista koji je javno stao na stranu svojeg kandidata, točnije, u njegovom slučaju kandidatkinje - Hillary Clinton.

Stiglitz inače tvrdi da nejednakost u primanjima u SAD-u nije tek rezultat marketinških sila, nego i politike, te politika koje su uspostavili zakonodavci i tvrtke još nakon izbora Ronalda Reagana za predsjednika 1981. godine, prenosi CNN.

On je primijetio da je nakon Drugog svjetskog rata uslijedila era prosperiteta za američku ekonomiju, ali i njezine radnike. No otad su plaće stagnirale, a medijan dohotka je pao tamo gdje je bio i prije 40 godina. U međuvremenu, plaće izvršnih direktora su porasle te su danas i do 300 puta veće od plaća prosječnih radnika, dok su nekoć bile tek 30 puta više. 

Stiglitz je istaknuo i da na minimalno plaćenim poslovima danas većinom rade osobe koje se prvenstveno brinu za obitelj, umjesto da je riječ o poslićima koje rade tinejdžeri u obitelji, koji si na taj način privređuju džeparac.

Stiglitz također napominje da ne postoji čarobni lijek za trenutačnu situaciju, ali jedan od načina borbe protiv ovog stanja jest da se smanji monopolistički utjecaj tvrtki, što će im automatski smanjiti i plaće.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • objektivan 14:47 01.Studeni 2015.

    nije nikad ni postojao, sve je to mamac za budale