Ekonomix
102 prikaza

Autor bestsellera u knjizi 2002. godine najavio pad 2016.

Burza Dow Jones
Press Association/PIXSELL
Kiyosaki je napisao da će 2016. prvi val baby boomera, rođenih između 1946. i 1964., navršivši 70 nahrupiti po mirovine. U tom se razdoblju rodilo 76 milijuna ljudi, od kojih je 65 milijuna još živo. Međutim, pribroje li im se i useljenici, ima ih 76 milijuna

Kiyosakijev žanr mogli bismo nazvati popularnim financijama. Neki se kunu u njegove knjige, drugi kažu da nakon što si pročitao bilo koji od njegovih naslova – pročitao si sve. 

Da čovjek samo štanca knjige i seminare, i svaka mu čast na tome. No u knjizi “Proročanstvo bogatog tate” je 2002. predskazao pad tržišta ove godine, a nedavno je u intervjuu za Market Watch rekao da – stiže. Te 2002. 

Kiyosaki je napisao da će 2016. prvi val baby boomera, rođenih između 1946. i 1964. godine, navršivši 70 godina nahrupiti po svoje mirovine. U tom se razdoblju rodilo 76 milijuna ljudi, od kojih je 65 milijuna još živo. 

Međutim, pribroje li im se i useljenici, ima ih 76 milijuna. “Demografija je sudbina”, rekao je Kiyosaki komentirajući moguću pojačanu prodaju dionica. 

Element zabave na tržištima kapitala. Zabavljaju me urednička i novinarska rješenja nastala u nuždi intervjuiranja i uzimanja izjava na specijaliziranim televizijama. 

Imaš prokleta 24 sata na dan, moraš ih nečim napuniti. Što se mene tiče – savjet ne tražim niti bih ga dao – pitanje je cijene. Banalizirano, karikatura stanja na tržištima, slobodni prijevod dijaloga s tržištem bio bi... 

Koliko danas koštaju dionice, izraženo u očekivanom povratu uloženog? Paaaa, koštaju skoro 26 godina. Ponavljam, krajnje pojednostavljeno rečeno, da je dijalog karikatura, zainteresirani kupac odgovara na pitanje smatra li povoljnim ulaganje koje će vratiti za 26 godina. 

I to ne bude li vrlo loših okolnosti, koje rok mogu i produljiti. U tim okolnostima, nakon sedmogodišnjeg rasta cijena dionica, doista je zabavno tu i tamo pogledati kako najveći umovi tržišta kapitala obrazlažu zašto će cijene rasti ili padati. 

Nakon što su narasle na razine koje naše babe ne bi platile ni da su se najele bunike, ludo je zabavno gledati najveće umove u naporu pogađanja trenutka i obrazlaganju – kad će cijene pasti. I vrlo, vrlo rijetko, tu i tamo netko od njih kaže da je neka imovina preskupa. 

Ludo su kreativni, ali malo tko je lucidan poput djeteta koje se sjeti da će kamion proći kroz tunel ispuste li mu gume. 

Opet – savjet ne tražim niti bih ga dao – mislim da bi se oko P/E 26 J. P. Morgan i moja pokojna baba lako složili. Skupo. Vjerujem da bi oni toliko platili samo lijek. A i to...

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.