Ekonomix
10337 prikaza

Baranja je za vikend bila puna kao Jadran u kolovozu

1/3
Dubravka Petrić/PIXSELL
Isti ljudi koji su na Facebooku postali s mora u listopadu objavljuju fotografije iz Osijeka i Baranje. Postojeća radna snaga vikendima ne može izdržati navalu gostiju

Je li preambiciozno stol za troje, za subotu oko dva popodne, pokušati rezervirati u petak?, pitao sam vjerojatno konobaricu Didina konaka iz Kopačeva, koja se javila na telefon. Jest bilo preambiciozno. Ako sam je, bila je u žurbi, dobro čuo, imali su rezervirano za stotinu i šezdeset gostiju. Čestitao sam, rekao da mi je drago zbog njih, a ja ću s društvom već doći drugi put.

 | Author: Dubravka Petrić/PIXSELL Dubravka Petrić/PIXSELL

OK, ako je fiš, moji prijatelji iz Osijeka kažu da se ide u Kovač Čardu. Toliko je dobar da Mađari autobusima dolaze u Suzu. Jedino, interijer možda i nije da bih tamo odveo mamu. Zato sam nazvao još jedan od lokala koje sam već isprobao, Baranjsku kuću iz Karanca. Opet isto pitanje, je li preambiciozno... Konobarica reče da je neka ženska družina zakupila cijeli restoran. Nije mi bilo žao, jer družinu Žene i novac vodi Kristina Ercegović. A bi mi drago i što Baranjcima tako dobro ide. Na kraju sam, uz uvjet da pojedemo i odemo do četiri, dobio stol Kod Baranjca, krasnom lokalu odmah preko Drave. Osijek, ali kao da je Baranja. I eto nas u temi dalmatiziranja Baranje. Po brzini hodanja mlađe konobarice i prekaljenog konobara na prvi je pogled bilo jasno da lokalu fali ljudi. Nebo zna kako je u kuhinji. Ali nakon što je ona fiš na stol donijela prije nego on aperitiv, dobra je oklada bila da fali i kadra.

 | Author: Dubravka Petrić/PIXSELL Dubravka Petrić/PIXSELL

Od Iloka pa do Dubrovnika, na mnogim mjestima vidiš staru školu, ugostitelje koji, kao Modrić i Maradona, u svom poslu mogu izgubiti snagu, ali ne i klasu, i mlađe, koji naprosto nemaju iskustva ili motiva ili zapravo samo čekaju da zbrišu u inozemstvo.Taj i dan poslije, gledajući kako isti ljudi koji su na Facebooku postali s mora objavljuju fotografije iz Osijeka i Baranje, gledajući ih kako u grozdovima fotografiraju što turisti već slikaju, dalo se naslutiti zašto je i kvaliteta kuhanja i usluge malo pala. Ima već koja godina da - savjet ne tražim niti bih ga dao - prognoziram da će turisti otkriti Slavoniju i Baranju, i eto, jesu. Postojeća radna snaga vikendima naprosto ne može izdržati navalu gostiju. Ne pomaže ni što se četristotinjak tisuća najboljih mladih iselilo. Kao i uvijek, potražnja će stvoriti ponudu, Michelinova zvjezdica u Slavoniji ili Baranji pitanje je vremena, i rekao bih da je pitanje još samo hoće li se na poslove koji vape za ljudima iz Irske vratiti Slavonci i Baranjci ili će radna mjesta popuniti Filipinci, Nepalci i drugi stranci. Zagreb pune stranci.