Ekonomix
96 prikaza

Beograd zove građevinare iz regije jer domaći ne žele raditi

Gradilište
Kristina Stedul Fabac (PIXSELL)
Od početka svjetske gospodarske krize broj zaposlenih u građevinarstvu smanjen je za gotovo 20.000

Natječaj za dva milijuna eura, posao izgradnje jednog tunela u Beogradu, propao je jer se nije prijavila nijedna kompanija, iako ih je samo u Beogradu registrirano 855.

Zato čelnici glavnog grada Srbije pozivaju i kompanije iz regije da se prijave za građevinske poslove u Beogradu, piše Poslovni dnevnik..

U navedenom slučaju na beogradskom Bulevaru umjetnosti vozilima put siječe željeznički nasip, a skretanje je obvezno, ali namjera gradskih vlasti da probiju tunel i spoje dvije avenije potpuno je propala jer se na natječaj nije prijavila nijedna građevinska kompanija. Riječ je, kako objašnjavaju stručnjaci, o poslu koji je složen, ali nije težak. U prometnom institutu CIP, koji je projektant, kažu da ne mogu svi obaviti taj posao, ali da pojedine kompanije u Srbiji imaju takvog iskustva.

Osiguran novac i projekti

"U poslednjih nekoliko mjeseci imali smo šest natječaja koji nisu ispunjeni, a riječ je o poslovima projektiranja ili izvođenju radova, što odnosi najviše sredstava.

Imamo osiguran novac, projekte, natječaje, a nitko se ne javlja", rekao je Nenad Bajić iz Građevinske direkcije Beograda.

"Zaista zvuči paradoksalno da se u vrijeme dok se građevinska industrija žali kako nema dovoljno posla, kompanije ne javljaju na natječaje", kaže Goran Vesić, menadžer grada Beograda. No prema mišljenju pojedinih stručnjaka razlog nezainteresiranosti građevinskih kompanija za poslove u Beogradu je u tome što su veliki građevinski poslovi, poput Beograda na vodi, angažirali brojne kompanije u Srbiji, zbog čega trpe manji projekti.

S duge strane, srpska građevinska industrija pretrpjela je najviše štete zbog gospodarske krize, koja je broj zaposlenih u građevinarstvu smanjila gotovo za 20 tisuća i prepolovila obujam posla. Prema podacima sindikata iz tog sektora, prije svjetske gospodarske krize 2007. godine, u građevinarstvu Srbije bilo je zaposleno 82.750 radnika, a danas 63.166. Građevinarstvo je u 2006. godine sudjelovalo u BDP-u Srbije sa 5,3 posto, a 2013. godine taj udjel je pao na 4,3 posto.

Namješteni natječaji?

U vrijeme najvećeg uspona građevinske industrije Srbije, 80-tih godina, godišnje se gradilo 3,6 milijuna četvornih metara stambenog prostora, da bi 2013. godine bilo izgrađeno samo 852.000 kvadrata novih stanova. Ove godine građevinarstvo se ipak počelo polako oporavljati, pa je vrijednost radova veća za 18 posto nego 2014. godine. "Ima i slučajeva da neke kompanije misle kako su natječaji namješteni.

Zato se na njih ne javljaju, a mi se trudimo da ih razuvjerimo", objašnjava Vesić. Tako će projekt tunela u Beogradu biti odgođen. Prvo će se poništiti natječaj na koji se nitko nije javio, da bi bio ponovno raspisan, opet s neizvjesnim ishodom. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.