Life
326 prikaza

Revolucija u graditeljstvu: dolaze 3D isprintane kuće

3D isprintane kuće
3dprintcanalhouse.com
Arhitekti diljem svijeta utrkuju se u gradnji isprintanih 3D kuća koje bi mogle promijeniti dostupnost i prilagodbu kuća

Kineska tvrtka Winsun izjavila je da su izgradili tj. isprintali 10 kuća u jednom danu. A svaka od njih je koštala tek 5.000 dolara.

U Amsterdamu je ekipa arhitekata počela dizajnirati 3D isprintanu verziju kuće na kanalu, koristeći biološke, obnovljive materijale. Njihova internetska stranica je idstodobno gradilište i javni muzej, a ove godine ih je posjetio i predsjednik Obama. 

Hedwig Heinsman, suosnivač DUS arhitekata, ekipe koja stoji iza nizozemskog projekta, izjavio je za Business Insider da, osim što rade ekološke nastambe,  "glavni je cilj stvarno dostaviti arhitekturu po mjeri".

3D Print Canal House from 3D Print Canal House on Vimeo.

3D pisači izgrađuju strukture sloj po sloj. Ali na Sveučilištu u južnoj Kaliforniji, profesor Behrokh Khoshnevis gura čitav proces konstrukcije za korak dalje. On naime radi tehnologiju pod nazivom 'contour crafting', te se nada da će napraviti ogroman 3D pisač koji će moći isprintati cijelu kuću odjednom, od konstrukcije do električnih i vodovodnih cijevi.

Revolucija u 3D isprintanim kućama je, drugim riječima, u tijeku.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.