Ekonomix
280 prikaza

Bivši šef bankarskog diva dilao poslovne tajne svom vodoinstalateru

Barclays u Brooklynu
By AEMoreira042281 - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/ind
Vodoinstalater mu je zauzvrat besplatno sredio kupaonicu i donosio dio zarade od pukih 76.000 dolara

Stevena McClatcheyja (58), dugogodišnjeg direktora svjetskog bankarskog multinacionalnog diva Barclaysa, uhitila je policija zbog optužbi da je dilao tajne bankarske informacije svom vodoinstalateru. Tužiteljstvo SAD-a tereti ga da je Garyju Puseyju pomogao zaraditi 76.000 dolara, i to u zamjenu za to što mu je ovaj besplatno preuredio kupaonicu u kući, kao i to da su dobitak dijelili.

Čak sedam godina vodio je McClatchy ured britanskog bankarskog carstva na Manhattanu, a bizaran slučaj prevare i udruživanja u zločinačku organizaciju raspetljao se kad se vodoinstalater u tajnosti nagodio s tužiteljstvom u zamjenu za oslobađanje od optužbi ili za manju kaznu. Reuters navodi da su se dvojica upoznala 2013. kad su u istoj marini na Long Islandu u New Yorku parkirala svoje brodice.

Očito su se jako lijepo sprijateljili, jer je u kratkom vremenu McClatchy Puseyju javio za 10 udruživanja banke s manjim tvrtkama, nakon čega je vodoinstalater ulagao novac uoči sklapanja poslova i rasta dionica. Dionice bi vrlo brzo, za samo nekoliko dana naglo skakale i tako se Pusey obogatio za 76.000 dolara.

Dio tog novca u sportskoj je torbi nosio u kešu McClatchyju koji je bio na izvoru najpovjerljivijih poslovnih informacija. Kako to da je bankarski i financijski tako moćna osoba poput šefa Barclaysovog ureda na Manhattanu dopustila da uskoči u tako sitno namještanje poslova, zasad nije poznato.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.