Ekonomix
568 prikaza

Bankari su bili u šoku kad su čuli prijetnje Lalovcu

Boris Lalovac
Patrik Macek (PIXSELL)
Godinama svi bruje o bankarima kao zaštićenoj kasti, ali im se nitko od vladajućih, do Lalovca, nije usudio suprotstaviti

Ministar financija Boris Lalovac u nešto više od godine dana mandata uspio je opako zaratiti s bankarima. Express je prvi pisao o njihovim sukobima, koji sve više uzimaju maha. 

Godinama svi bruje o bankarima kao zaštićenoj kasti, ali im se nitko od vladajućih, do Lalovca, nije usudio suprotstaviti. Odnose s bankarima nije bilo teško poljuljati. 

Bilo im je dovoljno reci “ne” ma na što se to odnosilo. Sukobi su kulminirali otvorenim prijetnjama.

Boris Vujčić | Author: Dusko Marusic (PIXSELL) Dusko Marusic (PIXSELL)

"Na jednom od sastanaka u Ministarstvu financija jedan od bankara otvoreno je prijetio ministru, i to pred svjedokom. Način na koji je to napravio šokirao je obojicu prisutnih. Koliko znam, ministar je nakon toga rekao da će tražiti zaštitu policije, no strasti su se malo smirile pa više to ne treba ni spominjati", kaže nam dobro upućeni izvor iz Vlade. 

Bankare je, nastavlja, isprovociralo sve pomalo.

"Prvo im je ministar stao na žulj sa zamrzavanjem švicarskog franka. Inzistirao je da nađu rješenje za dužnike u ‘švicarcima’ što do danas nisu napravili, a onda su jedan po jedan morali u Poreznoj upravi pravdati svoju imovinu. To je, pretpostavljam, bio okidač", dodaje naš izvor. 

Naime, Lalovac je osnovao poseban ured koji se bavim “samo velikim ribama koje love u mutnom”. 

No to što su pojedini šefovi banaka, kao i viceguverneri, bili na razgovoru ne znači da su i prekršili zakon. 

Svaki građanin kojeg Porezna pozove da objasni podrijetlo imovine, dužan se odazvati, a bankari iz tog procesa nisu izuzeti.

Ipak, njima se to očito nije svidjelo. Osim toga, Lalovac je imao problema i sa samim guvernerom, iako su javno isticali da dobro surađuju.

"To je samo privid jer se guverner ponaša kao da vodi privatnu banku i da ga se ništa ne tiče. Ništa nije bio napravio da olakša građanima situaciju samo bi nabrajao što su ovlasti HNB-a, kao da su građani tu zbog HNB-a, a ne HNB zbog njih", dodaje naš izvor, koji ističe da ne zna čime bankari uopće mogu prijetiti Lalovcu, osim da mu nešto podmetnu.

"Da ministar ima putra na glavi, prepostavljam da im se nikada ne bi suprotstavio. S nekim poput Lalovca jako im je teško, ali bilo bi u redu da i oni podnesu neku financijsku žrtvu, jer su dosad, bez obzira na krizu, masno zarađivali i nije ni čudo da nemaju empatije kad žive u svom svijetu", kaže. 

S obzirom na to da samo viceguverneri imaju milijune ušteđene, ne čudi da se ne mogu saživjeti s nekim tko nema djeci staviti kruh na stol i ne svojom krivnjom. Deseci tisuća Hrvata rade, a ne primaju plaću.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar una1
    una1 19:19 06.Srpanj 2015.

    Ministre Lalovac,ne dajte se.