Ekonomix
21040 prikaza

Bivši tajlandski premijer kupio otok na Jadranu

Kolaž Shinawatra i Sveti Nikola
1/3
screenshot/youtube
Otok je iznimno popularna turistička destinacija, a planirana je gradnja hotela i marine

Bivši tajlandski premijer Thaksin Shinawatra kupio je dio otoka Sveti Nikola, nedaleko od popularnog crnogorskog odmarališta Budve. U katastru je sada kao vlasnik upisana kompanija Global TS Montenegro čime je zaključen proces kupnje od prijašnjeg vlasnika San investments iza koje stoji kontroverzni srpski poduzetnik Stanko Subotić Cane.

Otok Sveti Nikola kod Budve | Author: flickr flickr

Shinawatra je kupio 37.000 kvadratnih metara otoka za 24 milijuna eura, a na uknjiženje se čekalo gotovo dva mjeseca zato što je otok bio pod hipotekom Prve banke, a sve zbog kredita od 20 milijuna eura koliko je Subotić posudio od banke Ace Đukanovića, brata bivšeg premijera Mile Đukanovića.

Najbogatiji Crnogorac, Thaksin je dobio državljanstvo te države 2009. godine, postao je tako treći vlasnik otoka. Crnogorski portal Vijesti.me podsjeća da je otok prvo kupio beogradski poduzetnik Nenad Đorđević, ali njegovi planovi su propali te je 2007. godine prodao imovinu za 20 milijuna eura Subotićevoj kompaniji.

Otok Sveti Nikola kod Budve | Author: flickr flickr

Cane je imao velike planove, ali njega je dotukla ekonomska kriza 2008. godine. Htio je Subotić graditi hotel i dvije marine koje bi povezivala šetnica duga čak 600 metara. Kako nije mogao vraćati kredit, Prva banka raspisala je aukciju 2009. godine i ponudili dio otoka po cijeni od 28 milijuna eura. Budući da nije bilo zainteresiranih kupaca, ponudili su istu nekretninu u svibnju 2009. godine za 21 milijuna eura.

Shinawatra će na otoku, nakon usvajanja prostornog plana, moći graditi turističke sadržaje i Marinu. Planski dokument treba proći kroz parlamentarni proces, a omogućit će gradnju hotela sa 750 kreveta te marine od 150 vezova. Ostatak otoka, u vlasništvu starosjedilaca i nekoliko kompanija, ostavljen je kao zelena površina.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Tito
    Tito 22:26 06.Lipanj 2017.

    I neka se prodaju otoci. Pa ne možeš ih odnjeti sa sobom.

  • mbab202 22:03 06.Lipanj 2017.

    Nelson... Kakve veze ima crnogorski otok sa hrvatskom ??? Crnogorci prodaju svoje iako je to bilo hrvatsko ali smo im privremeno ustupili na koristenje dok nam ne zatreba

  • ursuss 19:45 06.Lipanj 2017.

    Kakva je to država koja prodaje svoj teritorij..propala sutra odmah,a one koji prodaju sida i rak pojeli..zar smo za to ginuli da guzonje prodaju ono što smo krvlju stvarali...pocrkali do sutra....