Top News
2710 prikaza

"Hrvatska je previše korumpirana za članstvo u NATO-u"

Hrvatska i NATO zastava ispred MORH-a
Igor Kralj (PIXSELL)
Analitičarka Nataša Srdoč daje podatke prema kojima više od 30 milijardi dolara zarađuju kriminalne organizacije i korumpirani političari

Trump je u pravu što se tiče NATO-a, piše Nataša Srdoč, osnivačica Adriatic Instituta za Huffington Post. Ona je uvjerena da je Sjevernoatlantski savez zastario i to ne samo zbog zastarjele misije već i zbog korupcije, premalih izdavanja za obranu država članica, ali i bezakonja koje vlada u nekim državama članicama što omogućuje cvjetanje transnacionalnih kriminalnih organizacija.

Prema izvještajima američkih analitičara, hrvatsko društvo gubi izgubilo je četvrtinu svog BDP-a kroz ilegalne poslove. Procjene se kreću do nevjerojatnih 34 milijarde dolara zarađenih u hrvatskoj ilegalnoj ekonomiji u razdoblju od 2004. do 2013. godine. Kako je Express nedavno pisao, Hrvatska ne izdvaja predviđenih 2% za obranu što je u skladu s državama okruženja gdje niti jedna susjedna članica NATO-a ne izdvaja dovoljno novca za obranu.

U članku za Huffington Post, Srdoč piše da je između 20034. i 2013. godine iz država članica NATO-a ilegalno pobjeglo nevjerojatnih 397 milijardi dolara na koje nije plaćen nikakav porez. Na istoku Europe samo Poljska izdvaja traženih 2% BDP-a na obranu.

Nataša Srdoč | Author: Dalibor Urukalović/PIXSELL Dalibor Urukalović/PIXSELL

Uskoro će i Crna Gora postati članica NATO-a i Srdoč podsjeća kako je nekadašnji premijer Milo Đukanović u Italiji optužen za teška koruptivna djela. Tadašnji talijanski tužitelj za mafiju rekao je: "Đukanović je promovirao, upravljao, uspostavljao i sudjelovao u mafijaškoj organizaciji". Brojna međunarodna izvješća o trgovini drogom kažu da je upravo Crna Gora jedan od najvećih problema za NATO-u zato što je jedna od ulaznih točki heroina na putu prema zapadnoj Europi.

Balkanska ruta trgovine heroinom donosi 28 milijardi dolara zarade krijumčarima, a jedan dio toga prelijeva se i u ruke terorističkih organizacija koje omogućuju tu trgovinu. Od Afganistana, gdje se proizvodi 75% svjetskog opijuma, preko Irana i Turske te ostalih država članica NATO-a droga završava u ponudi zapadnoeuropskih dilera.

"Hrvatska, Rumunjska, Bugarska i Albanija članice su NATO-a i sve leže na famoznoj balkanskoj ruti migranata i narkotika. Granice im nisu sigurne, a korupcija je svakodnevna pojava. Organizirani kriminal simbiotski koegzistira s političkom korupcijom", tvrdi Srdoč i dodaje da su radikalni islamisti koristili balkansku rutu za prebacivanje oružja i novca. Više od milijun ljudi ušlo je u Europu preko Balkana u posljednjih osamnaest mjeseci, a među njima su bili i teroristi

Zbog svega nabrojanog, budućnost NATO-a mora biti ozbiljno shvaćena i analizirana kroz sve to. Još uvijek postoji potreba za vojnim savezom država slobodnog svijeta koje su posvećene očuvanju i provođenju zakona. Država koje su spremne čuvati vlastite granice, kažnjavati korupciju i provoditi vlastite zakone mogu zajednički surađivati i uništiti radikalni islamski terorizam i spriječiti terorističke napade, uvjerena je Srdoč.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.