Life
3236 prikaza

Dom dalmatinskog pelikana postaje luksuzni resort

Skadarsko jezero
1/2
Thinkstock
Masovni turizam prijeti i ovom velikom jezeru i prirodnom staništu stotinama životinjskih vrsta

Crna Gora, slično kao i Hrvatska, svake godine ostvaruje velik rast turističkih noćenja i to posebno iz inozemstva. Iako je država poznata zbog ekoturizma, čak ni tamošnji turizam nije prošao bez svojih kontroverzi.

Kako piše britanski Guardian, usprkos prosvjedima lokalnih udruga i aktivista, broj betonskih odmarališta stalno raste. Na budvanskoj obali međunarodne kompanije su nedavno dobile sve potrebne dozvole kako bi koncentracijski logor iz Drugog svjetskog rata pretvorili u luksuzno odmaralište.

Posljednje kontroverze vrte se oko nacionalnog parka Skadarsko jezero, zaštićeno prirodno područje i najveće jezero na jugu Europe. Znanstveni časopisi pišu da je Skadar stanište za više od 280 vrsta ptica te pedesetak vrsta ribe. Osamnaest vrsta ribe endemično je za to jezero. Nakon što su vlasti odobrile gradnju luksuznog odmarališta Porto Skadar Lake ta priroda je ugrožena. U odmaralištu bi se trebalo graditi 600 kreveta u tridesetak vila, a planira se gradnja i marine. Nekoliko hidroelektrana je planirano za izgradnju na najvećim rijekama oko Skadra što dodatno ugrožava bioraznolikost.

Trenutačno, obalu jezera remete tek dalmatinski pelikani i poneki redovnik iz obližnjeg manastira Kom. Lokalna konzervatorska društva znaju da će teško zaustaviti gradnju, posebno sad kada su buldožeri već na mjestima i planirani rokovi izgradnje su negdje u 2019. godini. Upozoravaju da je to tek početak uništenja parka.

Skadarsko jezero | Author: Thinkstock Thinkstock

"Vlasti su rekle da je održana javna rasprava o planovima, ali nitko se nije pojavio. Tu raspravu su najavili samo tjedan dana ranije i to u novinama koje nitko ne čita", rekao je Milan Knežević. Krajem prosinca održani su i prosvjedi, a gotovo polovica crnogorskih ministara potpisalo je moratorij na gradnju. Osam dana kasnije, bageri su počeli kopati.

Crnogorsko ministarstvo kaže da je sve provedeno u skladu sa zakonom, ali Knežević se ne slaže s takvim tezama. "U parku ne postoji organiziran nadzor ilegalnih aktivnosti i svake tvrdnje vlasti da će odmaralište nadzirati su obično maštanje. U Crnoj Gori postoji više od 100.000 ilegalnih građevina, a vlasti planiraju privatizirati svih pet nacionalnih parkova. Ne želim pričati o ljepoti moje zemlje u prošlom vremenu, kao što je slučaj s dijelovima crnogorske obale", rekao je Knežević.

2017. je proglašena međunarodnom godinom održivog turizma, ali planovi gradnje ne odgovaraju bilo kakvim kriterijima održivog razvoja, kaže Justin Francis, osnivač Responsible Travel. "Nadam se će crnogorske vlasti prepoznati dugoročnu ekološku i ekonomsku vrijednost zaštite Skadarskog jezera od razvoja masovnog turizma", kaže Francis.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.