Ekonomix
17436 prikaza

Biznis revolucija: Avio-karte bit će besplatne, a zarada veća

Avioni u zračnoj luci
REUTERS
Šef Ryanaira predstavio je inovativnu ideju kako će putnicima omogućiti besplatne letove, a on će zarađivati još i više

Najkasnije za deset godina svi letovi na Ryanairu bit će besplatni, najavio je to Michael O'Leary, šef Ryanaira na konferenciji aviokompanija u Londonu.

O'Leary je istaknuo kako će njegova kompanija od 2026. godine novac zarađivati od aerodromskih prihoda na koje će dovoditi putnike.

Njegova je logika zapravo vrlo jednostavna: putnici neće plaćati karte, Ryanair će na taj način privući milijune putnika koji će po aerodromima s kojih i na koje će letiti s Ryanairom ostavljati puno više novca po trgovinama, restoranima i kafićima, a Ryanair će zarađivati od udjela u prometu kojeg će putnici ostvarivati na samom aerodromu.

"Neki razgovori na ovu temu su već krenuli i to s manjim lokalnim aerodromima po Europi, kojima je u interesu dovesti što veći broj turista u njihove sredine, ali i ostvariti veći putnički promet. Ovako nešto se možda neće dogoditi na Heathrowu ili nekom drugom velikom aerodromu, ali mislim da će ovo biti česta praksa na manjim regionalnim aerodromima kojima će biti u interesu značajno povećati putnički promet", uvjeren je O'Leary, te dodaje da će to značiti i značajno smanjenje cijena aerodromskih pristojbi i naknada za slijetanje, jer će se razlika nadoknaditi povećanjem putničkog prometa.

Ryanair će do kraja godine, prema procjenama, ostvariti jedan od najboljih rezultata do sada - imat će čak 119 milijuna putnika, a njihova flota se širi, tako da bi za nekoliko godina mogli imati kapacitet od 200 milijuna putnika, piše Guardian. Prosječna cijena Ryanairovih karata sada je oko 46 eura, a u 2017. tu cijenu namjeravaju spustiti za 10 do 15 posto.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.