Ekonomix
492 prikaza

BMW seli proizvodnju električnih 'minija' u Kinu

Električni Mini Morris
1/4
MIKE BLAKE/REUTERS/PIXSELL
Mnogi se brinu da će radnici u tvornicama u Njemačkoj i Velikoj Britaniji ostati bez posla

BMW planira započeti s proizvodnjom električnog Mini Morrisa u Kini. Plan je otvorit tvornicu koja bi proizvodila ovaj poznati britanski automobil čijih se 35.000 primjeraka godišnje proda upravo u Kini. Kina je veliko tržište  automobila s godišnjom prodajom od oko 560.000 primjeraka, što je više od SAD-a i Njemačke. 

Zasad nije poznato kada bi proizvodnja u Kini trebala započeti, no po nekim ranijim najavama BMW je planirao proizvodnjom električnih minija započeti 2019. godine u Velikoj Britaniji. 

Fotonaponska solarna elektrana Carinena u Španjolskoj Moderna moć Ekonomix Kina postaje svjetski gospodar i zelenih i visokih tehnologija

Među kritičarima ovog poteza prevladava uvjerenje kako će na ovaj način, preseljenjem tvornice u Kinu, mnogo Britanaca ostati bez posla. 

"Ovakve objave uvijek prati određena doza paranoje. Neki predviđaju kako je razvoj Minija u budućnost upravo vezan uz električnu auto industriju. Ako je to tako, onda će se tvornice poput one u Oxfordu trebati razvijati u skladu s tim, ako žele opstati", rekao je Justin Cox, direktor i stručnjak iz LMC Automotive.

U BMW-u pak naglašavaju kako se ne treba brinuti oko smanjivanja posla u europskim tvornicama zbog najavljenog otvaranja nove tvornice u Kini. Naglašavaju kako se unatoč njihovim novim poslovnim pothvatima i razvojem proizvodnje u drugim zemljama, u Njemačkoj u proteklom desetljeću proizvodnja BMW-ovih automobila uvelike povećala, piše CNN. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • jluci82 11:19 27.Veljača 2018.

    sindikati bi 28satni radni tjedan-evo vam ga hahahaha