Ekonomix
10265 prikaza

Crno nam se piše: Rast cijena mnoge će proizvode i usluge učiniti nepotrebnima

Slaven Branislav BabiĆ/PIXSELL
Cijene stvari bez kojih se ne može smanjuju broj kupaca knjiga, a EU prijeti da će me ostaviti bez glavnog alata za prodaju, Facebooka. Preskupo!

Gorku sam šalu čuo još kao dijete u socijalizmu. Rasle su cijene struje, goriva, svih proizvoda. Mi pedesetogodišnjaci sjećamo se gadne, grdne inflacije. Svaka je firma svako jutro odlučivala na što će potrošiti novac, jer drugi dan će to što joj treba biti skuplje. Moj se pokojni stari tad zafrkavao, drugovi, ako je cijena energije, ovoga ili onoga, tolika, onda nam to - ne treba. Primjenjivo je na bilo koje doba, to jest društveno uređenje.

Lideri ozbiljnih zemalja, država!, sugrađanima savjetuju da energiju štede tuširajući se kraće i rjeđe. S druge strane, slušam naše penziće, a svi smo proživjeli i rat, kako to što lideri ozbiljnih država savjetuju - već primjenjuju, a spremni su i na gore. I dok se veliki kapital priprema na situaciju u kojoj njegovi proizvodi i usluge možda neće biti potrebni, jer će biti preskupi, to jest poslovi će se gasiti, proizvođači svega bez čega se ne može živjeti pripremaju se za pad prodaje, ja, hobist mikronakladnik, gledam što mogu učiniti da knjige, bez kojih se može živjeti, prodajem dovoljno da preživim. Da moja djelatnost ipak preživi.

Facebook | Author: REUTERS REUTERS

I onda čitam da ću možda već ovoga ljeta ostati bez najefikasnijeg alata za reklamiranje, Facebooka. Obrazloženje je dosadno (jezik pravnika uglavnom je dosadan), i da sad ne idem u citiranje europske brige za zaštitu podataka, nekoliko dana nakon što sam prodao najviše primjeraka u danu, prijete mi, prijete nam da ćemo ostati bez “trube” kojom svijetu kokodačemo da postojimo. Na stranici knjige Inspiriraj se! na Facebooku sam objavio poglavlje koje je izgovorio predsjednik Udruge Glas poduzetnika, suvlasnik robotskog restorana Bots&Pots, Hrvoje Bujas, i njegov savjet - plati konzultanta, inače ćeš potrošiti brdo više love. Podijelio sam objavu na mom zidu i stranici Glasa poduzetnika. Rezultat, moje je kokodakanje čulo više od dvadeset sedam tisuća ljudi, a jedan na svakih tisuću je kupio knjigu. Nadam se da će se Ursula von der Leyen, koja se bori za moja prava iako je to nisam tražio, s Bidenom dogovoriti tako da ja i ovakvi kao ja možemo preživjeti.

Da uokvirim tekst gorkom šalom s početka teksta. Lijepa je ta borba za zaštitu podataka. Ali ako je cijena borbe gubitak alata koji mi glavu usprkos rastu cijene papira i svega ostalog za trideset do pedeset posto drži iznad vode, onda mi ta borba ne treba.

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.