Ekonomix
208 prikaza

Da svatko plati 28.000$ riješili bismo sve svjetske dugove

Poluge zlata
Thinkstock
Otkad smo prestali koristili zlato kao standardnu valutu, krenulo nam je sve lošije i lošije

Jeste li se ikad pitali koliko je dosad u svijetu 'izvučeno' zlata? Ako jeste, znajte da je GFMS-ovo Zlatno istraživanje procijenio da se radi o 183.600 tona. A ako tu količinu pomnožite s trenutačnom vrijednosti zlata, doći ćete do sedam trilijuna dolara.

Iako je riječ o upravo nevjerojatnoj svoti, ono što je još nevjerojatnije jest činjenica da to nije ništa naspram potpunog globalnog duga.

Naime, prema riječima savjetničke tvrtke McKinsey&Company, svijet trenutačno 'sjedi' na planini dugova koji su procijenjeni na 75 trilijuna dolara. Kad bi se ta svota ravnopravno rasporedila na svakog muškarca, ženu i dijete na Zemlji, svatko od nas dugovao bi 28.000 dolara.

Trenutačno unca zlata košta 1.181 dolara, no kad bismo sa zlatom željeli podmiriti sve dugove, jedna unca bi trebala koštati 33.900 dolara, što znači da bismo novi BMW mogli kupiti jednim manjim dukatom.

Dok se koristilo zlato nije bilo problema

Inače, tisućama godina tijekom povijesti, u brojnim kulturama diljem svijeta zlato je prepoznato kao značajna vrijednost koja se prihvaćala u svim oblicima transakcija. 

Nova arheološka otkrića pokazala su da se trgovalo metalom na britanskim otocima 2500 godina prije Krista, što je tisuću godina prije nego su se počeli izrađivati prvi zlatni novčići u današnjoj Turskoj. 

Do 20. stoljeća većina naroda koristila je zlatni standard koji je osiguravao dugoročnu stabilnost i kontrolirao inflacije. Oni koji su pak pokušavali eksperimentirati s različitim valutama, često su uzrokovali veliku neravnotežu između monetarne i fiskalne politike, što bi dovodilo do ekonomske depresije.

A do dugova s kakvima se svijet danas susreće moglo je doći samo korištenjem stabilne valute, gdje je novac nešto nadohvat ruke, gotovo neograničeno i neosigurano čvrstim mrežama.

Na donjoj grafici tako možete vidjeti kako je sav američki dug (javni i privatni) mogao 'preletjeti' ekonomski rast otkad je zlato prestala biti standardna valuta.

Ekonomija SAD-a | Author: Business Insider Business Insider

SAD trenutačno drži 8.133.5 tona zlata u rezervama, što je značajan pad od 20.000 tona, koliko su imali 1950-ih godina. No ta svota vrijedila bi oko 340 milijardi, što nije sitnica, ali je i daleko od američkog duga.

Tu su pak i drugi narodi na koje trebamo misliti, poput Japana koji je jedan od najvećih posjednika zlata , ali na 400 posto, njihov omjer duga prema BDP-u viši je nego u slučaju bilo koje druge zemlje. 

Zlato u svijetu | Author: Business Insider Business Insider

Ostatak teksta pročitajte u Business Insideru.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.