Top News
133 prikaza

Hoće li Putin ovaj potez EU-a shvatiti kao izazov na dvoboj?

Vladimir Putin
Youtube
Zaplijenjena su sredstva državnih medija nakon što je Kremlj odbio platiti 50 milijardi dolara državne štete

Moglo bi se to prozvati najznačajnijim potezom protiv ruskog bogatstva i utjecaja u Europi. Naime Belgija, Fancuska i Austrija ovaj su tjedan blokirale različita sredstva koja pripadaju državnim poduzećima, a koja su povezana s civilnim slučajem kojeg je Kremlj izgubio prije nekoliko godina, a za koji je odbio platiti štetu. 

Pobjednici tog slučaja, Yukos, nekadašnja su najveća ruska naftna kompanija, kojoj je presudom dosuđeno 50 milijardi dolara u srpnju prošle godine. Odluka je donesena nakon što je međunarodni arbitražni sud otkrio da im je ruska vlada oduzela imovinu prije više od 10 godina.

Proces zamrzavanja imovine i sredstava utjecao je i na servis TASS, državnu medijsku tvrtku Rossiya Segodnya i druge državne medije smještene izvan Rusije.

TASS je ubrzo izdao službeno priopćenje u kojem su objavili da "rade na problemu" koji će se odvijati tempom uobičajenim za takva državna pitanja, te su odbili odati ikakve druge detalje.

Gazeta.ru saznala je da su TASS-ovi uredi u Belgiji i Francuskoj bili službeno obaviješteni što će se dogoditi, jer su dobili sudske dopise, a slično je izjavila i Margarita Simonyan, glavna urednica Rossiya Segodyne: "Naš račun u Francuskoj je zatvoren. A što se tiče drugih država, nakon ove situacije u Francuskoj, glavna briga tvrtke bila je poduzimanje određenih koraka kako se ne bi dozvolilo da se prekine rad naših drugih radio stanica i online izdanja".

Simonyan je međutim zanijekala da je blokiran i račun ruskog Forbesa, koji je prvotno izjavio i da je njihova imovina zamrznuta. Ona se prethodno na Twitteru obrušila na magazin i njihovu izjavu da je i njima blokiran račun, te je istaknula da je riječ o privatnoj organizaciji koja nije državna institucija, pa ne postoji ni najmanja šansa da je itko išta nije ni tražio od njih. 

Ali Forbes.ru stranica nije promijenila svoju priču, iako trenutno prikazuje neke citate od Simonyan, koje su očito dodali nakon što je objavljena priča. 

Vladimir Putin | Author: Youtube Youtube

Je li Europa uzela prevelik zamah?

Simonyan je uz to potvrdila da su ruski državni mediji preduzeli mjere opreza ranije kako bi spriječili upravo ovakve blokade emitiranja u inozemstvu, iako nije željela odati nikakve druge detalje. 

U međuvremenu, Tim Osborne, voditelj grupe Menatep d.o.o., holdinga za Yukos, potvrdio je da se krenulo s napadima na sredstva: "Prema mojim saznanjima, pokušava se preuzeti zgrada u Parizu u kojoj je smješten televizijski kanal Rusija danas". Postoji još nekoliko građevina u Parizu koje pripadaju Rusiji, a ovo je jedna od njih. A što se tiče plaća zaposlenika, Osborne je objasnio da blokiranje računa ne utječe na njih, budući da zaposlenici nisu vlasništvo države.

S druge strane Andrei Kostin, koji se nalazi na čelu državne VTB Banke izjavio je još prije tjedan dana da su računi ruskih tvrtki i diplomatskih misija blokirani u francuskim podružnicama njegove banke. Računi diplomatskih misija doduše ubrzo su odblokirani zbog Bečke konvencije, dok je ostatak sredstava zaplijeljen.

Europske vlasti odlučile su raširiti veliku mrežu s ciljem blokiranja i zamrzavanja sve ruske imovine, a neki čak smatraju da je cijela priča uzela malo previše maha.

Alexandr Mineyev, dopisnik Novaye Gazete iz Bruxellesa ispričao je kako su mu na vrata došli ljudi koji su mu uručili obavijest da mora prijaviti svu imovinu ili sredstva Ruske federacije a koja su u njegovom posjedu. On im je pokušao objasniti da su Novaya Gazeta nezavisne, nedržavne novine, koje nemaju veze s ruskom imovinom.

Uz obavijest koju su njemu proslijedili, Mineyev je uspio vidjeti i druga imena na listi, kao što su Aeroflot, nadbiskup ruske pravoslavne crkve u Bruxellesu i drugi nevladini mediji. Diplomatske misije su na ovom popisu ipak već bile isključene.

Više pročitajte u Daily Beastu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.