Ekonomix
439 prikaza

Dobrović se predomislio: Rafinerija se ne gasi!

Rafinerija Sisak
Nikola Cutuk (PIXSELL)
Ministar se ranije zaletio i najavio da je Vlada odlučili ugasiti rafineriju u Sisku

Ministar zaštite i okoliša Slaven Dobrović dao je u srijedu poslijepodne izjavu u kojoj je komentirao budućnost sisačke rafinerije.

"Rafinerija Sisak se ne gasi. Ona predstavlja veliku tradicijsku vrijednost i ima veliki potencijal vezano za stručna radna mjesta. Gašenje radnih mjesta nije rješenje i država će nastojati iskoristiti taj potencijal. Rješavanje ovog pitanja je za najvišu državnu razinu", izjavio je Dobrović na izvanrednoj konferenciji.

Prosvjedi protiv uništavanja Ine tajni noćni prijevoz Top News MOL na kraju gasi i riječku rafineriju

Na pitanje koji je vremenski rok za rješenje tih problema Slaven Dobrović je kazao.

"Radi se o tjednima i mjesecima. Ono što je važno za sve ljude u okrugu - radna mjesta se neće gasiti", naglasio je. Kazao je i kako je ranije govoreći o postfosilnom društvu govorio o desetljećima.  

Panenić: Gašenje rafinerije je neizbježno

"Nama se prigovara da vodimo plansku ekonomiju, a svi mogu vidjeti iz pokazatelja poslovanja da je poslovanje Ine unazađeno. Nama se prigovara da donosimo političke odluke, a mađarski premijer Viktor Orban je prisustvovao poslovnim sjednicama MOL a i sudjelovao u raspravama. Vidimo da je tamo dopušteno, a ovdje nije dopušteno hrvatskoj Vladi da prati poslovanje Ine kao jedne od strateških kompanija. U najkraćem roku treba poduzeti aktivnosti i zauzeti čvrst stav - poručio je Panenić novinarima ispred sabornice, ali i upozorio kako je gašenje rafinerije u Sisku neizbježno.

"Bez obzira kako mi trpjeli stanje, izgleda da je zatvaranje rafinerije u Sisku neminovno", rekao je. 

Dobrović: U neko doba rafinerija će se definitivno zatvoriti

Viktor Orban Eszter Polgári Top News "Hrvati, divite se Orbanu, a on vam je uzeo Inu"

"Što znači izgubiti rafinerije? Mi moramo shvatiti da je cijelo društvo u tranziciji. Idemo u postfolno društvo, konzumacija derivata se smanjuje, neminovno dolazi do toga da se neki kapaciteti moraju ugasiti. Druga je stvar što se ta tranzicija mora napraviti tako da se vodi računa o radnim mjestima", rekao je Dobrović dodajući da tu brigu mora voditi država. 

Na pitanje znači li to razgradnju Rafinerije, kaže kako počinje rasprava o tome kako to riješiti i u što transformirati proizvodne kapacitete

"U neko doba će se to definitivno morati zatvoriti, ali ne nauštrb ljudi i otpuštanjem radnika. Pitanje je i otpremnina, to treba napraviti na zdrav način, sačuvati radna mjesta",  kaže Dobrović.

Rekao je kako se razgovori o tome već vode. 

"Razgovor o tome se već događa, prvo na razini vlade, a onda i s našim partnerom MOL-om", rekao je.

Kovačić: Ne gasi se rafinerija

Ministar uprave i potpredsjednik Vlade ispred Banskih dvora Ivan Kovačić rekao je kako se rafinerija Sisak ne gasi.

"Ne znam o čemu pričate, ne gasi se rafinerija",rekao je.

Na pitanje jesu li se održali sastanci oko toga kako tvrdi ministar Dobrović, rekao je kako nisu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.