Ekonomix
2899 prikaza

Dok je Uber 'propadao' radnici su se nalijevali alkoholom

Uber
1/2
REUTERS
Problemi u tehnološkim tvrtkama već dugo su povezani s prekomjernim besplatnim alkoholom na radnim mjestima i uredskim zabavama

Uber je prekinuo zabavu u satelitskom uredu u Kaliforniji, a barem je jedan zaposlenik dao ostavku nakon što su prošle sedmice razularenim proslavama dioničari slavili izlazak na burzu i inicijalnu javnu ponudu. Tako tvrde mnogi sadašnji i bivš zaposlenici Ubera.  

Ti su ljudi rekli da su proslave, koje su započele s mimozama koje je tvrtka dijelila na dan jedne od najvećih javnih ponuda u novijoj povijesti, učinile da se osjećaju nelagodno i izgledalo je nezrelo - pogotovo što je cijena dionica Ubera pala, brišući milijarde dolara vrijednosti, piše Washington Post

Tijekom protekle dvije godine, Uber radi na uljepšavanju svoje slike nakon što su zaposlenice optužile tvrtku da zanemaruje optužbe za seksualno uznemiravanje .

Investitori su otjerali dugogodišnjeg izvršnog direktora Ubera, a tvrtka je angažirala bivšeg američkog državnog odvjetnika da provede istragu o poslovnoj kulturi tvrtke. To je rezultiralo izvješćem od 13 stranica koje je dalo nove smjernice za zaposlenike, uključujući preporuku da se ograniči dostupnost alkohola na poslu koji je djelomični uzrok ekscesa unutar tvrtke.

Uber Najveća javna ponuda Tehno Uberu napadi ne mogu ništa - vrijedi 120 milijardi dolara!

Ipak, dok su viši rukovoditelji Ubera bili u New Yorku zbog IPO-a od 82 milijarde dolara, zaposlenici u sjedištu San Francisca i drugdje pili su u uredima kako bi proslavili popis dionica tvrtke, što je neke od njih učinilo bogatima. Unatoč upozorenjima tvrtke u pozivu na "Držati u tajnosti", jedan izvršni pomoćnik podnio je ostavku nakon verbalnog ispada i svađe s kolegama tijekom proslave.

Profesori koji proučavaju kulturu radnog mjesta kažu da je poduzeću teško mijenjati svoj karakter. Dopuštajući bilo kakvu proslavu koja uključuje alkohol tijekom IPO-a, Uber je vjerojatno poslao pogrešnu poruku zaposlenicima zamagljujući granicu između prihvatljivog i neprihvatljivog ponašanja na radnom mjestu.

Incidenti su kulminirali u 2017. godini kada je izvršni direktor Travisa Kalanicka uhvaćen na videu kako vrijeđa vozača koji se požalio na smanjenje plaća.

Problemi u tehnološkim tvrtkama već dugo su povezani s prekomjernim besplatnim alkoholom na radnim mjestima i uredskim zabavama.

Bivši američki državni odvjetnik Eric H. Holder Jr. angažiran je za izradu izvješća o kulturi ponašanja na radnom mjestu u Uberu. Izvješće je potaknuto tvrdnjama bivšeg softverskog inženjera o široko rasprostranjenom seksualnom uznemiravanju u tvrtki. Taj je inženjer opisao tvrtku bez kulture, u kojoj dominiraju muškarci, koja je bila neprijateljski raspoložena prema ženama.

Šef Ubera  Dara Khosrowshahi | Author: CARLO ALLEGRI/REUTERS/PIXSELL CARLO ALLEGRI/REUTERS/PIXSELL

Tvrtka je angažirala bivšeg izvršnog direktora 'Expedije' Dare Khosrowshahi kako bi preokrenula organizaciju. Khosrowshahi je smatran stabilnim, relativno sigurnim odabirom koji bi mogao obnoviti kulturu tvrtke. On je nadgledao kulturne reforme u Uberu nakon što je tvrtka jednoglasno usvojila preporuke u izvješću Holdera.

Khosrowshahi i drugi rukovoditelji Ubera bili su u New Yorku zbog lansiranju IPO-a Ubera na burzi jer su prošlog tjedna upravo bili predstavili novi, 'zreli' Uber.

Ipak, dionica je u ponedjeljak dosegla nisku cijenu od 36,08 dolara, što je pad od 20 posto u odnosu na cijenu IPO-a, prije nego što je porastao na početnu cijenu od 45 dolara. To je potaknulo Khosrowshahija da ovaj tjedan pošalje e-mail zaposlenicima:

"Kao i sva razdoblja tranzicije, postoje usponi i padovi", napisao je on, prema pismu koje je pročitao i Washington Post.

Iako je cijena dionica Uber-a pala otkako je tvrtka postala javna, to je i dalje bio razlog za slavlje zaposlenika. Krajem prošlog tjedna zaposlenici Ubera primili su pozivnice za IPO koje su se počele prodavati u 5:30 sati po pacifičkom vremenu, sat vremena prije otvaranja na burzi u New Yorku. Poziv je namjerno tako tempiran da bi oči svijeta bile uprte u Uber.

Uber | Author:

U San Franciscu, proslave su počele s mimozama i nastavile su se neprestano tijekom cijelog dana, a zaposlenici su pili u uredu, krenuli u barove, a nakon toga se vraćali u "happy hour" u 14 sati na pivo i vino u tvrtku.

Zaposlenici su rekli da su tekli potoci šampanjca . U jednom trenutku, Uber je bio prisiljen spriječiti zaposlenike da se sami vozi kući, kaže svjedok.

Party se nastavilo duboko u noć, a zaposlenici su se uputili u barove u središtu grada.

„Što slavimo? Gubitak vrijednosti milijardi dolara?“, izjavila je jedna zaposlenica.

Proslave u upravi Ubera su uslijedile dva dana nakon što su vozači organizirali masovne demonstracije u gradovima diljem zemlje kako bi istaknuli jaz između njihovih plaća i bonusa koje dobivaju menadžeri. Stručnjaci koji se bave kulturom odnosa u radnim sredinama rekli su da je Uberova proslava IPO-a poslala još jednu pogrešnu poruku o tvrtki.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.