Ekonomix
106 prikaza

Dokazano: Poslovni sastanci ubitačno uspavljuju

Radnik koji se trudi ne zaspati na poslu
LaurMG
30 posto ispitanih u SAD-u, Velikoj Britaniji i Njemačkoj nekad je zaspalo na poslovnom sastanku

Uprava planetarnog hotelskog lanca Hilton provela je istraživanje po SAD-u, Velikoj Britaniji i Njemačkoj i otkrila da je tijekom svoje profesionalne karijere oko 30 posto radnika jednom ili više puta zaspalo ili zadrijemalo na poslovnim sastancima. Quartz piše da su ispitali 3034 osobe i otkrili i to da produktivnost rapidno počinje padati oko 14 sati. Najgore stanje je u SAD-u gdje je samo u posljednjoj godini čak 40 posto ispitanih podleglo bijegu u svijet snova tijekom više ili manje ubitačno dosadnih okupljanja.

Utvrdili su i da je otegotna okolnost za ostati budan ukoliko je pritom poslužena obilna, nezdrava hrana, odnosno da su se oni ispitanici koji se bave nekakvim sportom ili tjelovježbom i koji se zdravije hrane, bili uspješniji u ostajanju budnima. Na sličnom tragu je još prije šest godina bila i Američka akademija za medicinu spavanja kada je ispitala 8937 ljudi. Ispalo je da je 18 posto njih imalo problema s pospanošću u situaciji kad im je koncentracija bila najpotrebnija, u što su se ubrajala i sudjelovanja na konferencijama.

Tu se dolazi i do razloga zašto je Hilton krenuo u ovakvo istraživanje. Hoteli dobar dio svoje zarade duguju upravo iznajmljivanju konferencijskih i raznih drugih dvorana. Iznajmljivanje soba za noćenje globalno se povećava po stopi od 2,5 posto, što se hotelijerima ne čini previše obećavajuće. Pa ako se poslovni sastanci pokazuju kao neproduktivni, računaju da će i njima padati učestalost najma tih prostora za te svrhe, te da će manje zarađivati. Tvrtka je zato odlučila unajmljivačima prostora nuditi što zdraviju prehranu i sadržaje za tjelovježbu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.