Ekonomix
302 prikaza

Euro 2016 po BDP-u: Hrvatska ne bi prošla ni prvi krug

Njemačka nogometna reprezentacija
Reuters/Pixsell
Pobjednika Eura saznat ćemo za nešto više od dva tjedna, no kako bi 16 zemalja prošlo da se natječu po broju stanovnika ili BDP-u?

"Nogomet je igra u kojoj 22 čovjeka trče naokolo, natjeravaju loptu, u kojoj jedan sudac napravi gomilu pogrešaka te u kojoj na kraju uvijek pobjeđuje Njemačka", rekao je davne 1990. godine Gary Lineker, bivši engleski reprezentativac.

Ako se pita Nijemce, oni bi sigurno željeli da se ova izjava potvrdi i ove godine, no ne i ako se nas pita. Bez obzira na nogometno umijeće, Njemačka bi trebala biti prvak ako pogledamo neke druge pokazatelje.

Euro po broju stanovnika

Europsko nogometno prvenstvo - zemlje po BDP-u | Author: Lana Jelić Lana Jelić

Njemačka je najmnogoljudnija zemlja među 16 najboljih reprezentacija koje su se plasirale u osminu finala. Odigraju li se utakmice po tome da pobjeđuje reprezentacija s većim brojem stanovnika, u finalu bi trebali gledati dvoboj između Njemačke i Poljske koje imaju 80.9, odnosno 38 milijuna stanovnika. 

Za Hrvatsku bi Euro završio već u subotu jer bi naših 4.2 milijuna stanovnika bilo premalo za 10.4 milijuna koliko ih ima Portugal. 

BDP Euro

Europsko nogometno prvenstvo - zemlje po BDP-u | Author: Lana Jelić Lana Jelić

Osim što bi slavila po broju stanovnika, Njemačka bi slavila i ako se gleda BDP svake zemlje. U ovom slučaju igrala bi u finalu sa Švicarskom koja sa svojih 701 milijardi dolara BDP-a ipak ne može konkurirati Njemačkoj i 3.9 bilijuna dolara.

Hrvatska bi na ovom "BDP Euru" zapela već na prvoj prepreci jer naš BDP od 57.1 milijuna milijardi dolara ne može se mjeriti s portugalskih 230.1 milijardi. 

Srećom, u subotu na terenu ipak neće odlučivati broj stanovnika niti BDP država već vještina nogometaša na terenu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.