Life
327 prikaza

Znate li koliko se milijardi eura vrti oko Eura 2016.?

Novac u nogometu
Na europrvenstvima od 1960. do 1976. nastupale su po četiri reprezentacije. Sada ih je 24. Zbog ljubavi prema sportu?

Ovogodišnje Europsko nogometno prvenstvo specifično je po tome što je UEFA broj reprezentacija povećala sa 18 na 24, skoro pa polovicu od svih svojih 55 nacionalnih članica. Mnogi su to popratili tvrdnjama o želji da se nogometne nacije što masovnije dovede na sportski festival. No, brojke ukazuju da je pravi razlog tome novac. I to jako puno novca.

Od 1960. u Francuskoj do 1976. u Jugoslaviji, u Zagrebu i Beogradu, na europskim nogometnim prvenstvima nastupale su samo četiri reprezentacije. Da bi se to povećalo prvo na osam, pa na 16. Novih osam reprezentacija na ovom prvenstvu znači i 20 utakmica više. 2,5 milijuna gledatelja na 10 stadiona znači i 1,5 milijuna više turista, što je povećanje od milijun više u odnosu na Poljsku i Ukrajinu.

Prije četiri godine zarada je bila 1,4 milijardi eura, ove se godine očekuje pola milijarde više. Što se fonda nagrada tiče, nije ni to za baciti, to je sada skočilo na 300 milijuna eura, odnosno osam milijuna već i za samo kvalificiranje na turnir. A to je lijep džeparac, bez obzira na, primjerice, 100 milijuna eura koliko je ove godine inkasirao Leicester City osvajanjem Premier League.

UEFA je i inače vrlo ambiozno krenula s novcem. Samo za Ligu prvaka u prošloj sezoni inkasirala je na pravima i sponzorstvima 1,5 milijardi eura. No, sve je to logičan nastavak onoga što se i inače događa s financijama oko vrhunskog sporta posljednjih godina. Za sljedeću sezonu Premier League planira se zarada o TV prava od čak 3,3 milijarde eura.

3,5 milijarde eura zaradilo se na TV pravima od Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu 2014. i još pola milijarde od ulaznica. Uostalom, riječ je o svijetu nogometa u kojem se najskuplji klub na svijetu Real Madrid procjenjuje na 3,65 milijardi dolara, Barcelona na 3,55 milijardi, Manchester United na 3,32 milijarde, Bayern 2,68, Arsenal 2,02 milijardi...

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.