Ekonomix
7384 prikaza

Europa protiv turista: "Idite kući, previše vas je!"

Gužva turista u Dubrovniku
Grgo Jelavic (PIXSELL)
Lucifer guši Europu, ali čini se da ovog ljeta neće samo temperature biti problem diljem starog kontinenta

Čitava Europa stenje pod teretom toplotnog udara nazvanog Lucifer, a istovremeno nastaje sve više svađa i sukoba. Međutim, ne zadržava se sve na svađama već se pojavljuju i prosvjedi protiv, vjerovali ili ne, turista. Kako prenosi britanski Guardian, nezadovoljstvo turistima moglo bi obilježiti ovo ljeto.

Epicentar takvih prosjeda je Španjolska koja je samo prošle godine više od 75 milijuna turista. Barcelona, gdje tenzije rastu već nekoliko godina zbog sve većeg broja turista, ali i utjecaja Airbnb-a na tržište nekretninama, pojavljuju se i kaznena djela protiv turista. Arran, mladež radikalne stranke CUP, snimljena je dok režu gume biciklima i jednom turističkom autobus. Glasnogovornik Arrana rekao je za BBC da je ovakav model turizma neodrživ i da protjeruje ljude iz njihovih četvrti.

Dubrovnik Druga strana medalje Life Venecija, Dubrovnik, Trogir nestaju pod udarom turista

Osim Barcelone, prosvjedi su održavani na Mallorci i u San Sebastianu gdje se planira veliki marš protiv turista 17. kolovoza.

Nije samo Španjolska mjesto prosvjeda protiv turista već su se počeli buniti i stanovnici Venecije. Naime, tamo svake godine prođe više od 20 milijuna turista, a grad ima samo 55.000 stanovnika. Tisuće lokalnih stanovnika prosvjedovalo je zbog sve viših cijena nekretnina i zagađenja koje sa sobom donose veliki kruzeri što posebno narušava ionako osjetljivi okoliš venecijanske lagune.

Šef svjetske turističke organizacije Taleb Rifai kaže da je porast anti-turističkih prosvjeda ozbiljan problem kojem treba pristupiti na ozbiljan način. 

"Ne smijemo odustati samo zbog pogrešnog upravljanja resursima. Da bismo osigurali turizam kao gospodarsku granu od koje će imati koristi i lokalne vlasti i kompanije, ali i sami turisti, moramo se posvetiti održivoj politici", kazao je Rifai.

Turisti na Hvaru Civilizacija Life Stop divljim turistima: Sve više gradova uvodi liste zabrana

Lokalne vlasti ozbiljno su shvatile razne preporuke i tako je Barcelona počela ozbiljnije provjeravati najam nekretnina preko Airbnb-a. Pretpostavlja se da je gotovo polovica od 16.000 iznajmljenih nekretnina ilegalno. Rim je recimo zabranio veslanje u fontanama, a zabranili su i opijanje tijekom noći. 

Dubrovnik je jedan od primjera spomenutih u Guardianovu članku zbog postavljanja novih kamera kojima se prebrojavaju turisti i može se zabraniti ulaz u stari dio grada jednom kad sustav procijeni da je ušlo previše turista. Hvar je još jedan primjer borbe protiv problematičnih turista i grad je uveo stroge novčane kazne zbog neprimjerenog ponašanja. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.