Ekonomix
460 prikaza

Fitbit kupuje Pebble - cijena 'samo' 40 milijuna dolara

FitBit
screenshot/youtube
Pebble se ovih dana nalazi u sve većim problemima zbog sve slabije prodaje

Čini se se da je konsolidacija opet postala moderna, pa čak i u svijetu pametnih satova. Barem sudeći po najavljenom Fitbitovu preuzimanju Pebblea, nekad najpopularnijeg proizvođača pametnih satova koji je preko Kickstartera skupio više od 20 milijuna dolara.

Kako piše TechCrunch, Fitbit će za "sitne novce" preuzeti Pebble, ali još uvijek nisu objavili koliko je to točno novca. Prema navodima nekih  drugih medija, Pebble bi trebao zatvoriti svoje proizvodne pogone i urede, a patente i software bi trebao preuzeti Fitbit.

Nudili im 740 milijuna dolara

Jedan anonimni izvor prepričao je kakve ponude su odbijali šefovi Pebblea. Prošle godine je urarska kompanija Citizen ponudila 740 milijuna dolara za Pebble, ali direktor Eric Migicovsky je odbio tu ponudu. Nedugo prije početka prodaje novog modela, inspirativno nazvanog Pebble 2, Intel je ponudio oko 70 milijuna dolara, ali Migicovsky je i to odbio. Isti izvor kaže da će Fitbit platiti između 35 i 40 milijuna dolara što će biti jedva dovoljno za podmirenje nagomilanih dugova.

Pebble Watch na biciklu | Author: Wikipedia Wikipedia

Nedavno je Pebble pustio u prodaju posljednji model sata, ali protekla godina bila je iznimno teška. U ožujku su četvrtini zaposlenika podijelili otkaze i okrenuli se kreditima kako bi nastavili poslovati. Migicovsky je sam priznao da su prikupili oko 28 milijuna dolara preko kredita i od ulagača. 

Međutim, nije ni Fitbit na pretjerano zelenim granama. Kad su izišli na newyoršku burzu prošle godine, dionice su prodavali po 50 dolara. Ovih dana je njihova cijena pala na ispod 9 dolara. Jedni će reći da je Apple kriv zato što su izbacili konkurenta svim Fitbitovim proizvodima u obliku Apple Watcha, ali ozbiljni analitičari kažu da prodaja pametnih satova nevjerojatno pada zato što pada i interes kupaca.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.