Ekonomix
2014 prikaza

Hrvatskoj spremaju ponudu koju ne može odbiti

Radnici ruše euro skulpturu u Frankfurtu na Majni
Fredrik von Erichsen/DPA/PIXSELL
Ulaskom u Europsku uniju, Hrvatska se obvezala uvesti euro kao zajedničku valutu

Europska komisija nastojat će učiniti eurozonu atraktivnijom za zemlje Europske unije koje još nisu njezine članice kako bi se ojačalo europsko jedinstvo nakon izlaska Velike Britanije, kazao je povjerenik za ekonomske poslove Pierre Moscovici.

Prijedlozi će biti predstavljeni idućeg tjedna u sklopu šireg plana o budućnosti eurozone koji će pak biti sastavni dio reformi Europske unije.

Poseban je poticaj takvim planovima jačanje euroskeptičnog raspoloženja širom Unije.

"Pokušat ćemo izraditi dovoljno atraktivan okvir, nešto kao ponudu koju se ne može odbiti kao što bi rekli u filmovima", pojašnjavao je Moscovici u utorak novinarima koji su htjeli znati pojedinosti njegovih prijedloga o "dovršetku ekonomske i monetarne unije do 2025. godine".

Povjerenik Pierre Moscovici | Author: FRANCOIS LENOIR/REUTERS/PIXSELL FRANCOIS LENOIR/REUTERS/PIXSELL

Članice Europske unije uz izuzetak Britanije i Danske obvezne su usvojiti euro, iako bez konkretnih rokova.

Moscovici je naglasio da bi zemlje trebale postupno ići prema usvajanju eura, napominjući ipak da Komisija nema ovlasti niti će siliti zemlje da usvajaju zajedničku valutu u određenom roku.

Javnost u pojedinim zemljama EU izvan eurozone nije naklonjena pristupanju zoni primjene zajedničke europske valute, ističe Reuters.

Tako se u Poljskoj prema anketi Eurobarometera objavljenoj u prosincu 57 posto ispitanika izjasnilo protiv eura. Uvođenju zajedničke europske valute snažno su se usprotivili i građani Velike Britanije, Češke, Švedske, Danske i Bugarske dok su građani Mađarske, Hrvatske i Rumunjske većinom poduprli pristup eurozoni.

Moscovici je istaknuo i da će nakon Brexita eurozona dominirati gospodarstvom Europske unije, što će po njegovim riječima biti dodatni poticaj za usvajanje zajedničke valute.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Mumija0001
    Mumija0001 08:01 09.Lipanj 2017.

    Sanjaj golube sanjaj.