Ekonomix
4125 prikaza

Istraživanje otkriva: Hrvati su tri puta bogatiji od Srba

Novac u blagajni
Dubravka Petric (PIXSELL)
Tek kad se usporedimo s našim zapadnim susjedima vidimo koliko smo zapravo siromašni

Prosječni građanin Srbije ima samo trećinu novca u usporedbi sa stanovnicima Hrvatske i Mađarske, stoji u istraživanju banke Credit Suisse. 

Švicarski bankari navode da je prosječni Srbin prošle godine raspolagao s oko 10.700 dolara, dok je Hrvat istovremeno imao 35.900 dolara, Mađar 37.500, a Slovenac 79.000 dolara, bilo da je riječ o novcu, dionicama, obveznicama ili drugoj financijskoj imovini.

Posebno je zanimljivo da je prosječan stanovnik Bosne i Hercegovine imao 14.000 dolara i time bio bogatiji od prosječnog Srbina. U istraživanju se navodi i da je u pitanju prosječno bogatstvo po stanovniku, što znači da spomenute brojke ne pokazuju baš najbolje činjenicu da ima ljudi koji nemaju financijske imovine, ali i onih s ogromnim bogatstvom. 

Splitska Riva usred turističke sezone Na vrhu svijeta Ekonomix Turizam: Hrvatska druga sila EU, ali stiže nam konkurencija

Prema klasifikaciji švicarskih bankara, Srbija ulazi u kategoriju zemalja s nižim prosječnim dohotkom dok Slovenija spada u zemlje visokog dohotka. U zonu visokog dohotka progurala se i Mađarska. Zanimljivo je da je njihov tempo akumulacije vrlo sličan hrvatskom, ali i daleko iznad srpskog.

Prije 18 godina je prosječan Mađar imao vrijednu tek 12.000 dolara, dok se očekuje da će im do 2023. prosjek skočiti na 49.000 dolara. Zanimljivo je i da bogatstvo u Srbiji nije značajnije raslo proteklih godina, za razliku od ostalih zemalja iz njihovog susjedstva, uključujući i Hrvatsku, piše srpski Blic.

Recimo, u Hrvatskoj je u 18 godina financijska imovina po punoljetnom građaninu narasla s 8.800 dolara na 35.900 dolara. 

Gradilište u Rijeci Čudni uvjeti Ekonomix Oni su požalili kineska ulaganja, hoće li i Hrvatska?

Kako se navodi u istom istraživanju, prosječan Srbin je na financijskoj razini koju je prosječan Hrvat imao prije 15 godina. Čak i s dvostruko više stanovnika, ukupna financijska imovina Srbije iznosi tek 100 milijardi dolara, 20 milijardi manje nego što ima Hrvatska. Bosna i Hercegovina je na polovici tog iznosa, točnije, na 51 milijardu dolara. Još plastičnije, prosječan Hrvat ima četiri puta više novca od stanovnika Srbije ili Bosne i Hercegovine, a jednako je bogat kao Mađar te je upola siromašniji od Slovenca.

Tek kad počnu usporedbe s, recimo, bogatom Austrijom, vidimo koliko ovo susjedstvo zaostaje u globalnoj utrci. Prosječni Austrijanac ima na računu 213.000 dolara, pet i pol puta više od Hrvata i čak 20 puta više od Srbina. Kad se zbroji sva vrijednost svih zemalja iz bivše Jugoslavije, dolazi se od iznosa od oko 400 milijardi eura što je nekih 120 milijardi eura manje nego što na računima drži samo Češka.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • makan1210tahi 23:24 22.Ožujak 2019.

    odma mi je lakše, sad će nam vučić i to predbacivati