Ekonomix
2057 prikaza

Jedna od najvećih banaka u gubitku treću godinu za redom

Deutsche Bank, Frankfurt
Carsten Frenzl/ Flickr/ CC BY 2.0
Kazaljka im se zaustavila na minusu od 1,4 milijardi eura

Najveća njemačka financijska ustanova, Deutsche Bank, objavila je da je treću godinu za redom završila u minusu, ovaj put u iznosu od 1,4 milijardi eura, prenosi CNN Money. Deutsche Bank priopćila je i da i ovaj put glavni razlog leži u poreznim zakonskim izmjenama u SAD-u. Sve skupa dovelo je i do pada vrijednosti dionice banke.

Uopće, kompanije diljem svijeta pretrpjele su kratkoročne financijske udare zbog poreznog preslagivanja koje je počeo provoditi Donald Trump. Deutsche Bank pritom je prošla posebno loše zato što su joj ovi problemi naišli povrh raznih sudskih procesa, kazni regulatornih tijela i propitivanjima koliko je banka još uopće financijski stabilna. Generalni direktor John Cryan u svom očitovanju javnosti naveo je da je obračunavanje poreza u SAD-u bilo ono što je ove godine banku odvelo u minus.

Novac, euri u tiskari Naknada štete Ekonomix SAD od Deutsche Bank traži 14 milijardi dolara

"Vjerujemo da smo ipak na putu prema rastu i višim prihodima s održivom disciplinom troškova i rizika." On je u banku došao 2015. godine i uveo je niz mjera kako bi se banka smanjenjem troškova i složenosti svog poslovanja mogla natjecati protiv konkurencije po svijetu. Zatvorio je stotine podružnica i otpustio desetke tisuća ljudi. U petak je investitore zamolio za još strpljenja.

"Kada sam preuzeo banku prije dvije i pol godine, za cilj sam si postavio dovesti Deutsche Bank do ispunjenja njenog punog potencijala. Uvijek je bilo jasno da će to potrajati dulje od dvije ili tri godine", rekao je, ostavljajući dojam da se izvlači iz neugodne situacije. Mnogi mu nisu povjerovali.

Dionice banke na burzi u Franfurtu pale su za 6 posto, a od početka 2014. izgubile su oko polovice svoje vrijednosti. U 2017. prihodi su joj pali za 12 posto, a na kvartalnoj razini, nakon poreza, ubilježila je gubitak od 2,2 milijarde eura. No, u banci smatraju da će im s novim Trumpovim poreznim izmjenama, kojima će se korporacijski porezi smanjiti sa 35 na 21 posto, doći bolji dani.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.