Ekonomix
2829 prikaza

Kapital je i istjerao stanare, sad bi mogao amatere

1/2
Ivo Čagalj/PIXSELL
U Dioklecijanovoj palači je živjelo 3500 ljudi, sad ih je tristotinjak. Ostaje vidjeti koliko će biznisa, zbog kojih su se ljudi iselili, preživjeti

Osamdeset posto današnjih konobara nikada dosad nije držalo tacnu u ruci, a osamdeset posto vlasnika apartmana prije pokretanja posla nikad gostu nije otvorilo vrata i reklo “dobro došli, izvolite”. I to se vidi, to se osjeća – reče mi najpoznatiji splitski barist, vlasnik specialty coffee shopa 4coffee soul food Marin Dado Rimac. Splićani mu zbog koncepta, nema terasu, iliti štekat, nisu davali velike šanse za uspjeh, ali posao koji je pokrenuo 2015. godine preživio je, to jest i dalje preživljava koronu, a na TripAdvisoru nakon gotovo 350 ocjena ima čistu peticu. Radi u samo šest kvadrata, ali kako radi! Bračni par naruči dva espressa, a on za troje male djece ugrije malo mlijeka, doda aromu vanilije, gore poklopac, nabije slamčice. Roditelji se iznenade. Što je to? U smislu, ovo nismo naručili. Kaže, za vašu djecu, nadam se da će im se svidjeti. Nemaju li gotovine, počasti ih. Sutra ćete platiti. Odlaze li baš taj dan iz Splita, onda ih samo počasti.

 | Author: Miranda Čikotić/ PIXSELL Miranda Čikotić/ PIXSELL

Dok maštam o kupnji komadića zemlje na nekom od otoka, a na solidnim lokacijama, ne (pre)daleko od plaže, placevi za koje je dobra oklada da će – savjet ne tražim, niti bih ga dao – u doglednoj budućnosti vrijediti više, mogu se kupiti i za 30.000 eura, dok se Dioklecijanovom palačom širi, ha, smrad ili miris iz friteza?, na pameti su mi ljudi poput Rimca. Koji su godinama prije pokretanja posla držali tacnu u rukama ili radili druge poslove u ugostiteljstvu, kojima se naprosto neće moći konkurirati. Razgovarajući s Rimcem, saznao sam da je u Dioklecijanovoj živjelo 3500 ljudi, a sad ih je po službenim statistikama tristotinjak. Njegov je posao preživio jer kuha fantastičnu kavu, čak ima misiju da sve domaće mušterije koje su šećerile kavu na kraju balade piju samo espresso za sladokusce, kaže da je dužnost emigranata – u Hrvatsku je došao iz Njemačke – da donesu znanje, nešto novo, ali stvarno me zanima koliko će restorana čijih osamdeset posto konobara nikad tacnu u rukama držalo nije preživjeti iskušenja i ove sezone. Kako je kapital istjerao stanare, dobra je oklada da će sad počistiti amatere. Na prvoj pumpi po ulasku na autoput točili smo plin. Kaže radnik, na plin se najviše voze Poljaci i Talijani. Kaže i da je posla više nego lani, ali da je to daleko od rekordne 2019. godine.