Ekonomix
605 prikaza

Katalonija ih nije srušila: Španjolskoj raste BDP

Španjolski euro
Pixabay
U trećem kvartalu ove godine ova je zemlja imala veći rast nego i Njemačka i Francuska

Puno toga u EU škripi, pa i u eurozoni. A onda dođe izvještaj Eurostata i ispadne da je BDP eurozone od srpnja do rujna porastao za 0,6 posto u odnosu na drugi kvartal 2017. godine. U odnosu na prošli godinu godišnji rast u tom kvartalu je čak 2,5 posto. A i prethodni kvartal je prošao odlično; još 0,7 posto. Najzanimljiviji dio ovog izvještaja Eurostata je to što se među onim članicama EU-a koje su u eurozoni, a koje pridonose rastu BDP-a, nalazi i Španjolska.

U ljetnom kvartalu tamo je BDP rastao čak 0,8 posto, isto koliko i u Austriji, više od Francuske i Njemačke koje su imale 0,5 posto rasta BDP-a u tom kvartalu. Drugim riječima, teška ustavna kriza u Španjolskoj oko secesionističkih kretanja dijela političke scene u Kataloniji nije utjecala na raspad ekonomije Španjolske. Preciznije, očito nitko živ ne vjeruje da bi se stvar oko Katalonije mogla zakomplicirati baš do takve razine.

Katalonija proglasila neovisnost od Španjolske Neizvjesno Top News Katalonija: Čeka ih kriza koja će trajati godinama

U onih nekoliko dana kada se prelamalo hoće li vlasti Katalonije oko u međuvremenu smijenjenog predsjednika te regije Carlesa Puigdemonta proglasiti neovisnost, mnoštvo velikih kompanija već je pripremilo sve potrebno za odlazak iz katalonskih gradova u gradove u ostatku Španjolske.

No, za razliku od policijskih napada na građane koji su izlazili na referendum o neovisnosti, nakon katalonskog parlamentarnog proglašenja neovisnosti Madrid je naprosto razvlastio Puigdemonta, raspustio parlament u Barceloni i raspisao nove izbore. Puigdemont ih zasad čeka u Bruxellesu.

Oko polovice Katalonaca protivi se neovisnosti regije (iako su se protivili i brutalnosti španjolske nacionalne garde nad glasačima u Kataloniji), jer su, među ostalim, svjesni da bi Katalonija, sve da i postane neovisna republika, ostala izvan EU-a, te bi trpjela dvoznamenkaste padove BDP-a u desecima posto.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.