Top News
534 prikaza

EU ne podržava odcjepljenje Katalonije

Katalonija, prosvjedi
SBA73/Flickr/CC BY-SA 2.0
Katalonski parlament izglasao je u petak poslijepodne neovisnost Katalonije od Španjolske

Politička kriza u Španjolskoj kulminirala je u petak nakon što je katalonski parlament izglasao nezavisnost a španjolski parlament zatim ovlastio vladu u Madridu da poduzme potrebne korake kako bi suzbila odcjepljenje.

Iako tenzije traju 27 dana, od kada je u Kataloniji organiziran referendum suprotan španjolskom ustavu, prava neizvjesnost počet će u petak navečer nakon što španjolski ministri na svom sastanku predviđenom za 18 sati pokrenu mjere.

"Španjolska je ozbiljna država, velika nacija te nismo spremni da neke osobe pogaze naš ustav", rekao je španjolski premijer Mariano Rajoy novinarima nakon izlaska iz parlamenta u Madridu gdje je 214 zastupnika podržalo a 47 odbilo mjere koje je najavio prije tjedan dana. 

Prosvjedi podrške referendumu o neovisnosti Katalonije Mitovi i činjenice Top News Zašto je ne daju: Evo što Katalonija znači Španjolskoj

"Današnji događaji u katalonskom parlamentu nesumnjivo su dokaz da je bilo potrebno ono što smo izglasali. Neka Katalonci i svi ostali Španjolci budu mirni, napravit ćemo ono što je potrebno", dodao je Rajoy.

Članak 155. španjolskog ustava nikada nije bio aktiviran od kada je prije 39 godina uvedena demokacija a na snagu stupio aktualni ustav. Njime je Katalonija dobila status autonomne pokrajine s vlastitom vladom, školama, policijom i medijima no u petak je katalonski parlament preskočio to ograničenje izglasavši potpunu nezavisnost.

"U čitavom svijetu razumijet će ono što smo napravili. To su univerzalne vrijednosti", rekao je potpredsjednik katalonske vlade Oriol Junqueras, ujedno vođa stranke Katalonska republikanska ljevica (ERC).

U katalonskom parlamentu je 70 od 135 zastupnika glasovalo za pokretanje proglašenja samostalne republike Katalonije. Katalonski predsjednik vlade Carles Puigdemont rekao je kako je to bilo očekivano nakon referenduma 1. listopada.

"Danas je parlament naše zemlje, legitimno tijelo čiji su zastupnici izabrani na izborima 2015., učinio očekivan i borben iskorak. Mi smo društvo koje je uvijek odgovaralo mirnim putem", izjavio je Puigdemont dok su tisuće ljudi s katalonskim zastava vikale "Sloboda" ispred katalonskog parlamenta u Barceloni.

Secesionistička Europa Besposlen pop... Top News Sljedeći na redu: 106 regija koje žele biti države

"Puigdemont i Junqueras su odgovorni za razbijanje katalonskog društva", istaknuo je Pedro Sanchez, vođa Španjolske socijalističke radničke stranke (PSOE), najveće oporbene stranke u Španjolskoj.

"Ideja odvojene Španjolske od Katalonije pokušaj je sakaćenja i jedne i druge", istaknuo je Sanchez.

Ta stranka lijevog centra i vladajuća Narodna stranka desnog centra izmjenjuju se na vlasti u Španjolskoj tijekom posljednja četiri desetljeća.

Donesene mjere obuhvaćaju raspuštanje sadašnje katalonske vlade te raspisivanje parlamentarnih izbora u Kataloniji u roku od šest mjeseci.

U međuvremenu bi španjolska ministarstva upravljala katalonskom policijom, financijama, javnim medijima, telekomunijacijama i informatičkim službama. Zasad je nepoznato što će se događati na terenu kada krene primjena ovih mjera.

Europska unija poručila je u petak da neće preuzeti ulogu posrednika.

"Za EU se ništa ne mijenja. Španjolska ostaje jedini naš sugovornik. Nadam se da će španjolska vlada preferirati snagu argumenta a ne sile", napisao je Donald Tusk, predsjednik Europskog vijeća na Twitteru.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.