Ekonomix
396 prikaza

Kažnjen taxi Uber zbog lažnog oglašavanja

Uber
Sanjin Strukić (PIXSELL)
Uber je kažnjen sa 150.000 eura

Francuski prizivni sud potvrdio je presudu protiv kompanije za usluge taksiranja posredstvom aplikacija Uber, odrezavši joj novčanu kaznu od 150 tisuća eura zbog obmanjujućeg oglašavanja.

Francuska je u siječnju zabranila Uberovu povoljnu uslugu UberPOP koja je omogućavala vozačima bez odgovarajuće dozvole da pružaju usluge taksiranja koristeći se pritom vlastitim automobilima.

Slične su zabrane naknadno usvojene i u Belgiji, Njemačkoj i Nizozemskoj, dok Uber i dalje može pružati uslugu taksiranja za koju naplaćuje punu cijenu i angažira profesionalne vozače.

Ujedno je Uber u Francuskoj nastavio pružati uslugu UberPOP nekoliko mjeseci nakon zabrane, što je u lipnju izazvalo niz nasilnih prosvjeda sindikata taksista, uključujući paljenje automobila i napade na Uberove vozače i putnike.

Konačno je kompanija sa sjedištem u San Franciscu u srpnju ugasila spornu uslugu nakon što su dva njezina čelnika u Francuskoj uhićena a Uber se našao na optuženičkoj klupi zbog "obmanjujućih metoda oglašavanja i udruživanja radi nezakonitog pružanja usluga taksiranja".

Prizivni je sud u ponedjeljak povisio kaznu s početnih 100 tisuća, odrezanih u listopadu 2014., na 150 tisuća eura. Zaključili su da je Uber netočno oglašavao uslugu UberPOOP prilikom lansiranja u veljači 2014.

Ustavni je sud u rujnu potvrdio zabranu.

Uber se u međuvremenu svrstao među najvrednije inovativne kompanije u svijetu, uz procijenjenu vrijednost od 50 milijardi eura i širenje poslovanja na više od 50 zemalja, uključujući Hrvatsku.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.