Ekonomix
6322 prikaza

Kerum dužan Splitu milijune kuna - a upravljao bi njime

Kerum u predizbornoj kampanji
Ivo Čagalj/PIXSELL
Kontroverzni splitski poduzetnik ostao je dužan više od milijardu i pol kuna raznim vjerovnicima

Kažu da ste jako puno dužni. Naizgled potpuno nevina rečenica bila je dovoljna da kandidat za splitskog gradonačelnika Željko Kerum izgubi kontrolu i počne napadati novinarku Ivanu Šilović. "Vidite gospođo, to što vi govorite je neistinito i neutemeljeno. Za to što govorite vi možete odgovarati i ostati bez svoje plaće pa ćete vi onda biti dužni i što onda? Onda ćete poslije plakati. Morate govoriti istinu", rekao je vidno živčani Kerum.

A činjenice kažu da Kerum ponovno odlazi u predstečajnu nagodbu nakon što je Visoki trgovački sud uvažio Kerumovu žalbu na odbijanje prethodnog sklapanja predstečajne nagodbe. Čitav proces vraća na sami početak, potrebno je složiti novi plan restrukturiranja i reprograma dugovanja, ali za očekivati je da se neće značajno razlikovati od plana iz 2014. godine.

Na stranicama Fine objavljen je detaljan popis 844 vjerovnika kojima Kerum d.o.o. duguje gotovo milijardu i šesto milijuna kuna. Dužan je Hrvatskoj radio televiziji gotovo 130.000 kuna, gradovima je dužan više od tri milijuna kuna, a samo Splitu je dužan 1,2 milijuna kuna. Osim toga, općinama je dužan stotinjak tisuća kuna. Komunalnim društvima, a praktički sva su u vlasništvu jedinica lokalne samouprave, dužan je gotovo 400.000 kuna. Raznim podružnicama Hrvatskih voda dužan je 1,7 milijuna kuna, s tim da su dalmatinski ogranci ujedno i najveći vjerovnici. Tako stoji da Hrvatske vode Split, Supetar, Trogir, Sinj, Zadar potražuju 1.702.315,73 kuna.

Javno dostupni dokumenti kažu da su vjerovnici prihvatili  većinom glasova plan objavljen na stranicama Fine u siječnju 2014. godine. Prema tom planu bi došlo do spajanja Kerum d.o.o. i Neva Kerum d.o.o. što bi trebalo olakšati poslovanje. Što se tiče reprograma dugovanja, najveći pojedini vjerovnik, u ovom slučaju Zagrebačka banka, bi najmanje izgubila u reprogramu dugova. S druge strane, prema planu reprograma dugovanja iz 2014. godine, Hrvatska poštanska banka pristala je na oprost više od tri i pol milijuna kuna kamate dok bi ostatak dugovanja od gotovo šezdeset milijuna kuna Kerum d.o.o. otplaćivao uz poček od jedne godine. 

Dugovanje prema vjerovnicima u državnom vlasništvu od sedam milijuna kuna Kerum bi umanjio za zatezne kamate, a zatim za 30% što bi na kraju dovelo taj dug na 4.611.165 kuna. Ministarstvo financija je također trebalo biti blagonaklono prema Kerumu. Trebali su mu oprostiti zatezne kamate na dugovanja, zatim neuplaćene iznose za prvi i drugi stup mirovinskog osiguranja i dodatnih 30% preostalih dugovanja.

Obveze prema ostalim vjerovnicima, a većinom je tu riječ o dobavljačima, umanjili bi se za zatezne kamate i dodatno za 30%. Ukupno su ti, ostali, vjerovnici Kerumu trebali oprostiti gotovo 40 milijuna kuna dugovanja.

Neva Kerum d.o.o. imala je sličan plan reprograma dugovanja gdje je država trebala oprostiti milijunske dugove njegovoj kompaniji.

Centar Joker u Splitu | Author: Leonard Ninčević (PIXSELL) Leonard Ninčević (PIXSELL)

Budući da je taj plan restrukturiranja i reprograma dugovanja već tri godine star, ostaje upitno hoće li vjerovnici pristati na iste uvjete. Prema financijskim izvješćima Keruma d.o.o. dugoročna dugovanja stagnirala su 2014. i 2015. godine te se kreću oko 313 milijuna kuna. Međutim, kratkoročne obveze su nešto porasle u 2015. godini u odnosu na prethodnu godinu. Obveze prema dobavljačima su porasle na 142 milijuna kuna, a obaveze za poreze, doprinose i slična davanja skočile su na 20 milijuna i petsto tisuća kuna. "Kratkoročne obveze prema dobavljačima čine 77,2 % ukupnih kratkoročnih obveza Društva, a odnose se na obveze prema domaćim i inozemnim dobavljačima za nabavku materijala, roba i usluga", stoji u financijskom izvješću kojeg potpisuje Goran Sapunar.

Pregledom individualnih dužnika dolazimo do gotovo nevjerojatnih brojki. Bivšoj Kerumovoj supruzi, Anki Kerum, Kerum d.o.o. je dužan 25 milijuna kuna. Hotelu Central, u vlasništvu Anke Kerum, dužni su dodatnih 72 milijuna kuna. Međutim, tu ne prestaju dugovanja tvrtkama u vlasništvu članova obitelji. Kerum d.o.o. dužan je Jokeru d.o.o., čiji je osnivač Željkov sina Joško, 182 milijuna kuna. Zabilježena su i dugovanja gradovima od Dubrovnika do Zagreba. Kerum d.o.o. dužan je gradu Splitu više od milijun kuna i time postaje još apsurdnija situacija da isti taj Kerum želi opet zasjesti na čelo grada kojem je ostao dužan toliki novac.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar hircus
    hircus 10:10 27.Travanj 2017.

    tko got iz ministarstva financija, ili drugih državnih institucija namjerava tom nekulturnom bezobrazniku oprostiti bilo kakav dug,nek to učini na teret svog osobnog računa,ili neka si kupi stvari za osobnu higijenu i odredi najbliži put prdekane.usput,vjerujem da splićani neće ponoviti ... prikaži još! grešku i da su pametniji od amerikanaca.