Ekonomix
1997 prikaza

Kronologija Agrokora: Dani koji su promijenili Hrvatsku

Ivica Todorić
Jurica Galoic (PIXSELL)
Najveća hrvatska kompanija, Agrokor, našao se na pravom bojnom polju međunarodnih interesa

Dabogda živio u zanimljivim vremenima, drevna je kineska kletva. U hrvatskom gospodarstvu, rijetko koji dani bili su zanimljiviji od ovih prethodnih desetak dana. Agrokor, najveća hrvatska kompanija, sve teže pliva u sve većim dugovima.

Iako se već neko vrijeme šuška da je Agrokor u velikim problemima, sve je "puklo" kad je N1 objavio da je na tajnom sastanku održanom 5. ožujka između predstavnika najviših razina hrvatske vlasti i šefova Agrokora dogovoreno da Hrvatska neće spašavati koncern. Ministar Zdravko Marić potvrdio je da su se doista i sastali, a nedugo nakon toga priopćenjem se oglasila i Vlada. "Vlada prati situaciju u Agrokoru zbog njegove važnosti za hrvatsko gospodarstvo. Upoznati smo sa snižavanjem kreditnog rejtinga Agrokora i u više smo navrata naglasili odgovornost vlasnika i uprave za sveukupno poslovanje kompanije. U tom kontekstu održan je i sastanak  predstavnika Vlade, Hrvatskog sabora i Agrokora", stoji u priopćenju.

Ubrzo su uslijedile i brojne reakcije i vladajućih i opozicije. U jednom trenutku je čak i bivši ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak rekao da se stavlja na raspolaganje vladajućima.

OGLASILI SE RUSI Ekonomix Sberbanka: Upravljat ćemo Agrokorom i nešto prodati

Ispostavilo se da Rusi drže sve karte. Sberbank i VTB najveći su pojedinačni vjerovnici i ukupno drže više od trećine ukupnog Agrokorovog dugovanja. Dobro upućeni izvor je ispričao za Express da o sudbini Agrokora odlučuju vjerovnici, a preko njih Vladimir Putin. Novi bi vlasnik mogao resetirati sustav - prodati dio tvrtki, Ledo ili Jamnicu, ili i jedno i drugo, pa nastaviti s ostatkom. Ili nešto treće. No to nije pitanje neposredne budućnosti... - Ključ priče je PIK kredit koji je u početku bio težak 485 milijuna eura - nastavlja naš sugovornik. Riječ je o kreditu koji se vraća odjednom, a ne u anuitetima ili ratama.

Oni su odabrali kompaniju koja će dubinski snimiti tvrtku, njezine probleme, dugove, odnos s dobavljačima i državom - dakle, precizno stanje i cijelu situaciju - te predložiti modele restrukturiranja. O tome će ovisiti i ruska odluka, odluka Sberbanke . S njima se trenutačno intenzivno pregovara. Prema našim informacijama, za koje nemamo službenu potvrdu, Vlada je s Todorićem pregovarala još prije desetak dana, dok je javnost mislila da se u Banskim dvorima sastanči oko cijene plina. Rusi i Todorić pregovaraju još dulje. Iz Moskve je u Zagreb došao top menadžment Sberbanke. Detalje ne otkrivaju. - Sberbank je u izravnoj komunikaciji s Agrokorom, ali ne možemo detaljnije komentirati odnose - poručili su iz banke.

 

U međuvremenu s vrha vlasti stižu samo pomirljive poruke. - Apeliram na sve da smire loptu - rekao je Andrej Plenković. Ugledni HDZ-ovac nedavno nam je rekao da HDZ neće spašavati Todorića jer, ako bi to učinili, on bi se nastavio ponašati na isti način. Prema njegovu mišljenju, Agrokor treba novo vodstvo. (Neslužbeno, na sastanku u Vladi Božo Petrov navodno je rekao: “Mi želimo to preuzeti”. Martina Dalić ga je upozorila: “Nemaš što uzimati, sve je založeno. Kad bismo mi, država, postali vlasnici, mi to ne bismo mogli održavati... Netko mora platiti te milijarde kuna duga. I da nam Todorić Agrokor da za kunu, tko će vraćati dug?”. Plenković, prema običaju, nije rekao ništa. Sastanak nije završio nikakvim zaljučkom osim poruke da bi se Todorić trebao povući.

Sberbank je na kraju odobrio novu kreditnu tranšu, a kakve uvjete će postavljati pred upravu Agrokora, ili kakve uvjete su već postavili, teško je iščitati iz rijetkih informacija koje iscure u javnost. 

U čitavu priču kasnije su upleteni i kineski interesi i to preko Jiang Jiangqinga, nekadašnjeg šefa najveće kineske banke ICBC. 

Iz svega što znamo, zaključujemo samo da je situacija iznimno kompleksna i da se oko Agrokora sukobljavaju brojni interesi koji sežu daleko izvan granica naše države.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.