Ekonomix
49 prikaza

Marić: Konvertirano 93,6 posto kredita u švicarcima

Članovi udruge Franak prosvjedovali ispred HNB-a i tražili ostavku guvernera Vujčića
Tomislav Miletic (PIXSELL)
Ministar financija Zdravko Marić naveo je da je nešto više od 50 tisuća kreditnih zahtjeva praktički realizirano u smislu konverzije

Konvertirano je više od 50 tisuća kredita vezanih za švicarski franak odnosno njih oko 93,6 posto, izjavio je u utorak ministar financija Zdravko Marić na marginama konferencije "Krediti i gospodarski rast".

"U ovom trenutku mogu reći da je nešto više od 50 tisuća kreditnih zahtjeva praktički realizirano u smislu konverzije. Ostalo je još nešto više od 5 tisuća koji su u fazi realizacije, a za koje očekujemo da će u kratkom vremenu biti ispunjeni do kraja. To znači da je oko 93,6 posto ukupnih kredita, koji su bili vezani uz švicarski franak, prošlo ili je u procesu konverzije. Za preostalih 6,4 posto konverzija nije provedena iz različitih razloga", kazao je Marić na konferenciji koju su zajednički organizirali Hrvatska udruga banaka (HUB) i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP). 

Dodao je da je Ministarstvu financija potrebno još "nekoliko sati" da te brojke proanalizira i da će ih onda, u skladu sa zakonskim obvezama, objaviti na internetskim stranicama.

"Sinoć smo dobili prve objedinjene izvještaje hrvatskih banaka koji se trenutno analiziraju. Sa sumarnim podacima ćemo, kako je zakonom predviđeno, javno izaći i objaviti ih", rekao je Marić.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.