Ekonomix
481 prikaza

MOL povukao tužbu, ali za Hrvatsku to ne znači puno

Orban i Plenković
Patrik Macek/ PIXSELL
Godinama se dvije države sukobljavaju oko ugovora potpisanih u vrijeme Ive Sanadera

Mađarski MOL iznenada je i bez objašnjenja povukao tužbu protiv Hrvatske podnesenu na Okružnom sudu u Washingtonu, donosi Večernji. Riječ je o postupku kojim je mađarska tvrtka lani zatražila da američki sud prizna i prihvati arbitražnu odluku Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) u Ženevi koja je prije točno dvije godine glatko odlučila u korist MOL-a, a protiv Hrvatske.

Bivši ministar gospodarstva i bivši direktor Ine Davor Štern u razgovoru za Express o tome kaže:

"Mislim da je to vijest koja ne zaslužuje veliku medijsku pompu, to zapravo ne znači ništa. Važno je to što MOL nije odustao od arbitraže. A kao što znate, postoje, odnosno postojale su dvije arbitraže - jedna u Ženevi, a druga u Washingtonu.  Arbitražu u Ženevi je Hrvatska izgubila i čitam da je već isplatila 14,5 milijuna eura temeljem te odluke.  No, Mađari su tužili Inu odnosno Hrvatsku i u Washingtonu, i tražili da se ženevska arbitraža prizna i u Americi. To znači da oni traže da ženevska presuda posluži kao veliki presedan u američkoj arbitražnom procesu, na temelju koje bi MOL dobio i tamo. Molovo povlačenje tužbe protiv Hrvatske nije bitno i to je samo, kako mi se čini, akt dobre volje, Hrvatska je platila dio iz prve arbitraže i očito da se poduzimaju određeni koraci za smirivanje situacije. Mislim da je i to u sklopu razgovora o pristupanju Hrvatske OECD-u, pa je Mađarska povukla i blokadu naše zemlje tom ekonomskom forumu. Sigurno je tome pridonio i susret premijera Plenkovića s premijerom Viktorom Orbanom, no očito je da je odluka o povlačenju ove tužbe donesena i prije njihovog sastanka."

Borislav Škegro HOBOTNICA Top News Kako su Škegro i ekipa htjeli uzeti uzeti HEP, Inu i Agrokor

Mađarski MOL preko američkih je odvjetnika, tvrtke Dechert, 6. prosinca 2017. podnio tužbu protiv Hrvatske na Okružnom sudu u američkom glavnom gradu. Prema dokumentima s tog suda, MOL je tražio da Sjedinjene Američke Države “potvrde, priznaju i primijene konačnu odluku arbitražnog suda donesenu 23. 12. 2016.” pozivajući se na Newyoršku konvenciju o priznanju u izvršenju stranih arbitražnih odluka, čiji je i Hrvatska potpisnik.

Ukratko, pojašnjava Večernji, to bi značilo da pravosuđe SAD-a tretira odluku suda u Ženevi kao da je donesena na bilo kojem od američkih sudova te da izvršenje podliježe američkim zakonima. MOL je u prvoj verziji tužbe zatražio i da Hrvatska plati troškove koje joj je sud odredio, oko 14,5 milijuna eura, što je ona i napravila 6. studenoga. MOL potom djelomično prihvaća tužbu, potvrđujući da je Hrvatska platila dug, ali ne i kamate i nastavlja s postupkom. 

Američki je sud 13. studenoga lani obavijestio hrvatsku stranu, preciznije Ministarstvo gospodarstva, da je protiv njih podnesena tužba. Hrvatsku je predstavljala tvrtka Squire Patton Boggs, a među njihovim odvjetnicima i Luka Mišetić, podsjeća Večernji list.

Gjuro Gavrilović TRLJA RUKE Top News Hrvatska mu plaća, ali kako je Gavrilović kupio tvornice...

MOL je u studenome 2013. pokrenuo arbitražni postupak pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu, a kao razlog je naveo kršenje određenih obveza i postupaka u vezi s MOL-ovim investicijama u Hrvatskoj. MOL naime smatra da hrvatska Vlada nije ispunila obveze iz glavnog ugovora o plinskom poslovanju i njegovih dodataka na koje se obvezala početkom 2009. godine. Država se tada obvezala da će od Ine preuzeti skladištenje i prodaju plina i otkupljivati cjelokupnu Ininu domaću proizvodnju plina po tržišnim cijenama, u razdoblju od 15 godina. MOL tvrdi da je zbog Vladina nepoštivanja tih odredbi pretrpio štetu od najmanje dvije milijarde kuna.

Nakon MOL-ova pokretanja arbitražnog postupka, hrvatska Vlada je u siječnju 2014. podnijela arbitražnu tužbu protiv MOL-a Komisiji UN-a za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) u Ženevi, kojom je traženo da se proglase ništetnim izmjene ugovora iz 2009. godine o upravljačkim pravima u Ini i glavni ugovor o plinskom poslovanju, a tražila je i naknadu štete.

Taj arbitražni proces je Hrvatska izgubila i već je plaćen dobar dio troškova samog suđenja. Proces u Washingtonu je još uvijek u tijeku.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.