Top News
2577 prikaza

Ako ikad bude osuđen, Sanader ostaje bez 110 milijuna kuna

Ivo Sanader
Sanjin Strukić (PIXSELL)
Sanader se sedam godina vuče po sudovima, a kraj se ne nazire, evo zašto je bio opušten pri presudi za Hypo

Ugledavši desetke novinara, fotoreportera i televizijskih snimatelja ispred velike sudnice Županijskog suda, u kojemu mu je za koju minutu sutkinja trebala presuditi u aferi Hypo, Ivo Sanader šeretski se nasmijao i upitao: "Što se događa? Zbog čega ste se okupili u tolikom broju?" Potom je u sudnici namigivao publici koja je sjedila iza njega. Niti malo se nije smeo, zagrcnuo ili ne daj Bože šokirao kad ga je sutkinja Jasna Galešić proglasila ratnim profiterom i presudila da mora vratiti 3,6 milijuna kuna nezakonite provizije.

Sanaderu već sedam godina sude, a u predmetima Hypo, Ina-MOL i Fimi media i po drug put. Brane ga odlični odvjetnici, Jadranka Sloković i Čedo Prodanović, i uz njih je savladao i Zakon o kaznenom postupku i Kazneni zakon. Tako je znao da će, ako ga sud proglasi krivim da je kao zamjenik ministra vanjskih poslova tijekom ratnog stanja iskoristio priliku i osobno se okoristio, dobiti do tri godine zatvora.

Ivo Sanader Cicanje love Top News Sanaderov život na visokoj nozi: To smo platili milijune

Prvom nepravomoćnom presudom u predmetu Hypo sudac Ivan Turudić osudio ga je na 3,5 godina zatvora. Vrhovni sud tu je kaznu smanjio na tri, pa je bilo za očekivati kako, u slučaju da sudsko vijeće presudi da je kriv, neće ići preko odluke Vrhovnog suda. Pored toga Sanader je znao kako mu se u kaznu računa i vrijeme koje je proveo u ekstradicijskom pritvoru u Austriji, vrijeme u Remetincu, i to tijekom istrage i nakon što je bio osuđen, što je ukupno više od 4,5 godina. Puno više od izrečene kazne.

Ista sutkinja potom je Sanadera i Roberta Ježića oslobodila optužbe u predmetu HEP-Dioki. Bivšeg premijera tu su teretili da je na nagovor Roberta Ježića od Ivana Mravka, bivšeg predsjednika uprave HEP-a, tražio da Ježićevoj tvrtki da zajam i proda struju ispod tržišne cijene. Jedini dokaz protiv Sanadera i Ježića u ovom je slučaju bio Mravkov iskaz iz istrage, kojem nisu nazočili Sanaderovi i Ježićevi odvjetnici. Mravak je u međuvremenu preminuo, pa kako nema prilike da ga suoptuženici konfrontiraju, ishod suđenja nametnuo se sam po sebi.

Ovaj tjedan Sanaderu je počelo suđenje u predmetu Ina -MOL. Terete ga da je od čelnika MOL-a Zsolta Hernadija primo 10 milijuna eura mita te izručio upravljačka prava u Ini mađarskoj naftnoj kompaniji. Hernadija, kojem sude u odsutnosti, u istom postupku terete za davanje mita. Njegovi odvjetnici služe se svim zakonskim sredstvima kako bi se suđenje otegnulo jer u Hernadijevu slučaju početkom 2020. nastupa zastara. A za Sanadera nema skore zastare.

U slučaju da bude proglašen krivim i pravomoćno osuđen, ostaje bez 10 milijuna eura. Doda li se tome i 17,5 milijuna kuna, koliko je, prema nepravomoćnoj presudi, dužan u državni proračun uplatiti u predmetu Planinska, potom 15,2 milijuna iz Fimi medije te još 3,6 milijuna kuna iz predmeta Hypo, jednog dana Sanader bi, naravno - ako te presude postanu pravomoćne, mogao ostati bez 110 milijuna kuna.

Milan Bandić i Zdravko Mamić Kad padnu maske Life Tajne snimke: 'Bog ih j...o bolesne!' i ostali biseri

Nakon pravomoćnosti presude sva imovina mu je blokirana. Ako ishod bude takav, to će se oduzimati od imovine koja je blokirana. Za druga sredstva, niti mi znamo niti ona postoje, ustvrdila je Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković prošli tjedan. Podsjećamo, nakon uhićenja Sanaderu su blokirali imovinu.

Osim građevinskih zemljišta, stana u Splitu, dvije trećine vile u Kozarčevoj u Zagrebu, njegove zbirke umjetnina procijenjene na 9,2 milijuna kuna, blokirali su i njegove bankarske račune u Austriji i Hrvatskoj, kao i račune članova njegove obitelji na kojima je bilo više milijuna kuna. Nakon početka suđenja u predmetu Ina-MOL novinari su pitali Sanadera, budući da mu je imovina blokirana, od čega živi.

Nameće se pitanje, je l’? Ako vam se nameće pitanje, nađite odgovor na njega, odbrusio je bivši hrvatski premijer i otišao, i to prvi put u posljednjih nekoliko mjeseci, bez osmijeha.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.