Ekonomix
3680 prikaza

Najskuplji razvod u povijesti: dobila 38,4 milijarde dolara

MacKenzie i Jeff Bezos
RICK WILKING/REUTERS/PIXSELL
Do sada je bilo poznato na što se sve pristala odreći, ali ne i točan iznos, jedino još nije jasna Trumpova uloga u razvodu

Osnivača Amazon.com Inc Jeffa Bezosa razvod od supruge MacKenzie Bezos stajat će Amazonovih dionica u vrijednosti 38,3 milijarda američkih dolara, objavio je Bloomberg, a prenosi HINA. U travnju je Amazon, najveća svjetska internacionalna trgovina, objavio da bi 4 posto ili 19,7 milijuna dionica trebalo biti registrirano na ime MacKenzie Bezos nakon što sud odobri razvod.

Buzz Aldrin Daleki snovi Znanost Objasnili zašto u 45 godina nitko nije sletio na Mjesec

Par je objavio da se namjerava razvesti u zajedničkoj izjavi na Twitteru u siječnju, izazvavši zabrinutost da bi Jeff Bezos mogao završiti sa smanjenim pravom glasa. On zadržava udio od 12 posto vrijedan 114,8 milijardi dolara i ostaje najbogatija osoba na svijetu, navodi Bloomberg.

MacKenzie je u svibnju obećala dati pola bogatstva u humanitarne svrhe kako bi se priključila "Giving Pledge", kampanji koju su 2010. pokrenuli milijarder Warren Buffett i Microsoftov suosnivač Bill Gates.

U braku četvrt stoljeća

Spisateljica MacKenzie koja je u braku s Bezosom bila od 1994. godine, i s njim je izgradila danas uspješnu kompaniju Amazon, ovim se razvodom, po zasada poznatim informacijama, odrekla 75 posto udjela u Amazonu. U sklopu dogovora odreći će se i svog udjela u Washington Postu, kojeg je njezin suprug kupio za 'sitnih' 250 milijuna dolara 2013. godine, te u kompaniji za svemirska istraživanja Blue Origin, kako je sama najavila na Twitteru.

Bezos će tako zadržati kontrolu nad kompanijom a čini se kako su na ovaj način izbjegli onu tipičnu bitku koja je pogodila ostale kompanije koje su se borile sa sličnim obiteljskim problemima. i razvodima.

Jeff i Mackenzie Bezos | Author: DANNY MOLOSHOK/REUTERS/PIXSELL DANNY MOLOSHOK/REUTERS/PIXSELL

"Sretna sam što sam mu predala sva svoj udio u Washington Postu i Blue Originu, i 75 posto dionica Amazona. Zahvalna sam što smo završili proces uz podršku jednog prema drugom, ali i ostalih koji su nam ljubazno ponudili pomoć. Veselim se našoj sljedećoj fazi, zajedničkom roditeljstvu i prijateljstvu", napisala je u svom postu na Twitteru u travnju.

Prijateljima i obitelji zahvalio je i Bezos u svom postu.

"Kao što naša obitelj i naši najbližnji prijatelji već znaju, nakon dugog perioda razdvojenosti, odlučili smo se razvesti i nastaviti dijeliti naš život kao prijatelji. Nevjerojatno smo sretni što smo pronašli jedan drugog i zahvalni za sve godine koje smo proveli u braku. Da smo znali da ćemo se razvesti nakon 25 godina, svejedno bi sve učinili isto", stajalo je u postu na Twitteru.

Jeff Bezos PLUTOKRACIJA Ekonomix Bezos je super bogat, a ovo su loše strane njegovog bogatstva

Tri dana nakon dodjele nagrada Zlatnog globusa, posebno nakon zabave na kojoj je Bezos snimljen u društvu bivše američke voditeljice Lauren Sanchez, Bezos je n svom Twitter profilu najavio razvod. Ubrzo je tabloid National Enquirer, objavio prepisku Bezosa i 49-godišnje Sanchez i pisao o mogućem preljubu.

Enquirer je navodno par pratio "preko pet država njihovih putovanja u privatnim avionima, limuzinama, helikopterima, na romantičnim putovanjima, u hotelima sa pet zvjezdica, intimnih večera".

Kazna zbog toga što su njegove novine kritizirale Trumpa

Pisali su i kako je "Bezos slao ljigave i strastvene poruke". Špekuliralo se da je Donald Trump, dugogodišnji prijatelj Davida Peckera, čovjeka koji kontrolira izdavača tog tabloida, zapravo iskoristio magazin kako bi napao Bezosa jer Trump ne voli način na koji ga se prikazuje u Washington Postu.

U dugačkom postu, odgovoru, Bezos je Peckera optužio za iznudu i ucjenu.

MacKenzie Bezos zadržala je četiri posto udjela u Amazonu. Bezos je najveći dioničar u kompaniji koju se pokrenuli 1994. godine kao online knjižaru, koja je u potpunosti izmijenila uobičajene modele prodaje knjiga, pa čak i izdavaštva. Amazon je postao veliki div, koji prodaje sve i svašta, i spremno napada i trgovačke centre diljem svijeta.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Olgintinna
    Olgintinna 01:29 08.Srpanj 2019.

    Znaš li gdje mogu naći ženu za jednu noć? Idite na > > > www.Bredhot.Com