Ekonomix
201 prikaza

Napetosti na Bliskom istoku utječu na cijenu nafte

Naftna industrija
Thinkstock
Sve veće napetosti između Saudijske Arabije i Irana izazivaju zabrinutost među trgovcima naftom

Cijene nafte stabilizirale su se u srijedu na međunarodnim tržištima ispod razine od 64 dolara, balansirajući između pada uvoza nafte u Kini na najnižu razinu u godinu dana i opreza investitora zbog pojačanih napetosti na Bliskom istoku.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 63,49 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 57,07 dolara.

Trgovci navode da pozorno prate eskalaciju napetosti na Bliskom Istoku, posebno između regionalnih suparnika Saudijske Arabije i Irana zbog sukoba u Jemenu. Dodatni su izvor zabrinutosti uhićenja u Saudijskoj Arabiji u sklopu borbe protiv korupcije, kojima saudijski prijestolonasljednik učvršćuje kontrolu nad zemljom.

Protuteža strahovanjima od eskalacije u bliskoistočnoj regiji bio je podatak o padu kineskog uvoza nafte u listopadu na samo 7,3 milijuna barela dnevno, s rujanskih gotovo rekordnih oko devet milijuna barela dnevno, pokazuju podaci kineske carine. Time je uvoz unatoč 7,8-postotnom rastu na godišnjoj razini kliznuo na najnižu razinu od istog prošlogodišnjeg mjeseca.

Analitičar grupe Zibo Longzhong Information Li Yan tumači da manji uvoz odražava slabiju nabavu neovisnih rafinerija "budući da mnoge među njima samo što nisu iskoristile ovogodišnje kvote za sirovu naftu".

Iduće će godine vjerojatno ponovno povećati uvoz, budući da su vlasti u srijedu povećale uvozne kvote za 2018.  za 55 posto, na 2,85 milijuna barela dnevno.

Cijene nafte samo su u prošlom mjesecu porasle oko 14 posto, poduprte uglavnom podacima koji potvrđuju uspjeh nastojanja Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih partnera da smanji prekomjernu opskrbu.

"Jači fundamenti i priljev kapitala na naftna tržišta katalizator su viših cijena nafte, a dodatnu potporu pruža im i sada i nekoliko geopolitičkih rizika već neko vrijeme prisutnih na tržištima nafte", tumače analitičari Citija.

Odvojeno je OPEC danas izvijestio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 62,07 dolara, što znači da je porasla 1,02 dolara u odnosu na kraj prošlog tjedna.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.