Life
20707 prikaza

Najtoplije mjesto na svijetu: Život u express loncu

Icheri Sheher
1/5
Interfase
Iznimno bogati naftom i plinom, žive u stalnoj opasnosti od erupcije vulkana

U srcu Bakua, povijesnoj jezgri glavnog grada Azerbajdžana, žena peče tradicionalni kruh naan. Ona u svom restoranu pokušava usrećiti goste da se nastave vraćati upravo u njen restoran, da bi zaboravili da četvrt Icheri Sheher može u bilo kojem trenutku odletjeti u zrak, piše BBC.

Podzemni džepovi metana mogu eksplodirati kroz meko tlo poluotoka Absheron gdje se Baku nalazi, na obali Kaspijskog mora. Zbog toga nastaju neobični blatni vulkani, a na Absheronu se nalazi 400 od oko 1.000 zabilježenih svjetskih blatnih vulkana. Erupcije su opasne i nepredvidive, a 2001. godine je Lokbatan izbacio plamenove visoke stotinama metara. Posljednja erupcija dogodila se početkom veljače ove godine kada je Otman Bozdag u predgrađu Bakua izbacio 350 metara visok plamen, a na svu sreću nitko nije ozlijeđen.

Usprkos volatilnom tlu, poluotok Absheron nastanjen je već tisućama godinama. Stijene Gobustana, šezdesetak kilometara južno od Bakua, obilježene su s više od 6.000 crteža starih između pet i četrdeset tisuća godina. 

Prije gotovo dvije tisuće godina, vječna vatra iz podzemlja pomogla je u nastanku zoroastrizma u regiji. Jedna od najstarijih monoteističkih religija, zoroastrizam, vjeruje da su elementi čisti te da vatra predstavlja božansku svjetlost. Plamenovi su čak i državi dali ime. Azer, naime, znači vatra. Naslijeđe se i dalje vidi u hramu Ateshgah u Bakuu, poznat i kao hram vječne vatre, ali nije to isključivo bogomolja već su se i razni trgovci susretali i pričali o putovanjima u Europu, južne i središnje dijelove Azije. 

Utrka Formule 1 u Bakuu | Author: HOCH ZWEI/DPA/PIXSELL HOCH ZWEI/DPA/PIXSELL

Danas, polutok Absheron privlače mnoštvo turista, a posebno otkad je Azerbajdžan malo popustio sa zahtjevima za vize. Goruće brdo Yanar Dag jedno je od najpopularnijih mjesta u regiji, a gori već sedamdesetak godina otkako je neki pastir slučajno bacio opušak na tlo, a otad desetak metara brda stalno gori.

Azerbajdžan nastavlja uspješno eksploatirati zalihe nafte i plina otkrivene na njihovom teritoriju, a zbog toga je Baku postao grad budućnosti gdje se spajaju futuristički moderne zgrade i stoljećima stare ulice. Tako je Baku postao poprište jedne od postaja najbržeg cirkusa na svijetu, Formule 1.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 18:35 01.Srpanj 2017.

    glupost

  • crazy.dictator 12:55 30.Lipanj 2017.

    imaju doktori prav, pusenje je stvarno stetno