Ekonomix
937 prikaza

Nitko ne želi u Agrokor - Ramljak ostaje do daljnjeg

Andrej Plenković
Petar Glebov/PIXSELL
Izbjegavanje gospodarskog i financijskog tsunamija bila je slikovita metafora našeg premijer pri opisivanju Ramljakovog rada

Premijer Andrej Plenković obratio se javnosti vezano za situaciju u Agrokoru nakon što je Ante Ramljak podnio ostavku na mjesto izvanrednog povjerenika. 

- Nakon što smo pogledali izvješće koje je podnio Ramljak, njegov jučerašnji potez nije me nimalo iznenadio. Ključna poruka koju želim poslati zaposlenicima i dobavljačima, proces restrukturiranja i sklapanja nagodbe ide dalje. Agrokor funkcionira zajedno sa svim kompanijama u njegovom sastavu normalno, a vlada RH u ovom okolnostima trenutno provodi konzultacije kako bi predložila trgovačkom sudu imenovanje nove izvanredne uprave, a u međuvremenu gospodin Ramljak će nastaviti svoj posao kao što je to bilo i do sada - rekao je Plenković.

-  U zadnjih devet mjeseci napravljen je ogroman napredak. Mislim da je omogućio da kompanija bez angažiranja novih stredstava države funkcionira. Želim zahvaliti Ramljaku i svim stručnjacima koji su angažirani u ovom procesu. Zbog toga želim kao predsjednik vlade da u predstojećem razdoblju učinimo sve da se proces nagodbe dovrši - rekao je premijer i dodao:

- Ova je priča, ova važna, politička, gospodarska i financijska priča koja rezimira hrvatsku tranzicijsku situaciju najvažniji je događaj koji je obilježio prvu trećinu mandata moje Vlade. Ono što smo dosad postigli, cilj je bio dobrobit zaposlenika, hrvatskog gospodarstva i financijskog sustava. Stoga je donošenje Zakona o izvanrednoj upravi, a sjetite se Uskrsa u travnju 2017. godine, kad su police Konzuma bile poluprazne, važno da se nastavi s radom, da plaće budu isplaćene i da se situacija stabilira. 

- Tu činjenicu da smo izbjegli gospodarski i financijski tsunami na hrvatsko gospodarstvo svi pomalo čini mi se ispuštamo iz vida. Napravljen je veliki napor da se pokuša razmrsiti klupko u Agrokoru i oko njega, koje zahtijeva specifična znanja, mislim da je napredak ostvaren do sada uspio. S te strane želim zahvaliti Ramljaku i drugim stručnjacima koji su angažirani u ovom procesu svakodnevno u proteklih 10 mjeseci. Zato želim u predstojećem razdoblju da učinimo sve bitne napore da se proces nagodbe dovrši. Zbog toga je donesen zakon, zbog toga je čitav angažman uzeo izrazito puno i političke energije Vlade. 

- Nema nikakvoga posebnog dramatičnog trenutka danas ili sutra, upravo obrnuto, sve odluke bit će dobro promišljene i vodit ću računa o tome da nova izvanredna uprava bude kompetentna i nastavi proces u koji smo uložili ogroman politički kapital. To govorim kao čovjek i političar koji u ovih 48 godina nema nikakve trunke sjene na etičnost na način na koji radim i na koji sam angažiran. To mi je važno i zato sam ovu situaciju doživio kao pogrešku koja je bacila jednu sjenu i izazvala brojne komentare u javnosti. Šteta je da se to dogodilo, činjenica da je povjerenik uputio pismo koje je uputio naravno podrazumijeva nove odluke kako bismo krenuli naprijed prema onome što je bitno, a to je hrvatsko gospodarstvo i postizanje nagodbe. 

Ipak, premijer je na izravno pitanje novinara priznao da je trebalo regulirati zapošljavanje savjetnika kako bi se spriječio sukob interesa. Podsjetimo, Ante Ramljak bio je zaposlenik Texo Managementa danima nakon što je postao vladin povjerenik u Agrokoru, a svojim bivšim suradnicima je omogućio savjetovanje u Agrokoru što je njima donijelo značajne prihode.

Iz Agrokora su u srijedu ujutro potvrdili da je u utorak izvanredni povjerenik Agrokora Ante Ramljak podnio neopozivu ostavku predsjedniku Vlade Republike Hrvatske kako ne bi, poručio je Ramljak, postao prepreka postizanju nagodbe.

"Zajedno sa suradnicima i zaposlenicima Agrokora stabilizirao sam poslovanje, očuvali smo zaposlenost, spriječili propast dobavljača i stvorili preduvjete da sada vjerovnici mogu i trebaju ispregovarati nagodbu do kraja. Nažalost, neizvjesnost koja je bila stvorena vezano uz moj ostanak na mjestu izvanrednog povjerenika snažno radi protiv ovog procesa. Neopozivu ostavku na mjesto izvanrednog povjerenika dajem kako ne bih osobno postao prepreka postizanju nagodbe. Vjerovnicima i zaposlenicima Agrokora, koji su jedini bitni i zbog kojih postoji postupak izvanredne uprave, zahvaljujem na povjerenju i podršci", objasnio je Ramljak razlog podnošenja ostavke.

Prema Zakonu o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, Trgovački sud u Zagrebu može opozvati izvanrednog povjerenika te imenovati novog u bilo koje doba na prijedlog Vlade.

Zakonom je definirano da izvanredni povjerenik može biti svaka osoba koja ispunjava uvjete za člana uprave sukladno odredbama Zakona o trgovačkim društvima. On može imati i zamjenike, koje također na prijedlog Vlade imenuje sud. Sud je, također, isključivo nadležan za nadzor izvanrednog povjerenika.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.