Top News
5039 prikaza

Plenki je otkaz Ramljaku spremio prije dva tjedna

Ante Ramljak i Martina Dalić
Petar Glebov (PIXSELL)
Od premijera se sada može očekivati da ode i Dalić, da se prekraja lex Agrokor, pa i sama Vlada

Ostavka Ante Ramljaka na mjesto Vladinog povjerenika za Agrokor nije pala s neba i odjednom, moralo je već neko vrijeme biti jasno da se sprema. A kakav je moguć daljnji rasplet događaja, najbolje se može opisati kao domino efekt – logično bi bilo da odmah ode i ministrica gospodarstva Martina Dalić, da premijer čim prije rekonstruira Vladu, da se prekroji "lex Agrokor"...

Postupak i posljedice Ramljaka kao i stanje u Hrvatskoj nakon pada "Sv. Ante, koji nas jedini može spasiti" kako je Dalić pri imenovanju Ramljaka sotto voce odgovorila nekome tko ju je zabrinuto pitao: "A što ćemo sad?", komentirao nam je Goranko Fižulić, onodobni ministar još u vladi Ivice Račana.

Ante Ramljak i Andrej Plenković Razlaz i ostavke Top News Ramljak ljut na Vladu, HDZ strepi od urušavanja Agrokora

"Ovakav potez bio je sasvim očekivan. Vladin povjerenik je tu da pokuša stvoriti uvjete po kojima će vjerovnici sklopiti nagodbu. Opterećen aferama u ovih 10 mjeseci, naravo da on tu dužnost nije mogao obavljati. Eto, zato je potez očekivan", rekao je. Ramljakov potez je, međutim, kazao je, i zakasnio jer se u međuvremenu u ormaru nagomilala kritična masa kostura.

"Sad se pokazuje koliko je bila loša odluka Vlade što nije, sukladno zakonu, imenovala zamjenika ili čak nekoliko njih, što je prema zakonu također moguće. Jer da je to učinila, ništa se senzacionalno ne bi dogodilo; Ramljak bi danas otišao, zamjenik bi vjerojatno sjeo na njegovo mjesto i stvar bi išla dalje. Zamjenik bi bio upoznat sa svim problemima i zaprekama koje stoje pred njim, a sada dolazi netko novi tko zna onoliko koliko zna javnost. A osnovni problem Ramljakova rada bila je potpuna netransparentnost i tajnovitost. Ne da ništa ne znamo mi, nego ne zna ni 5000 vjerovnika. Jer, informirati Maricu Vidaković i skrivati se iza nje kao 'to misle dobavljači' od početka je bio loš posao", nastavio je obrazlagati Fižulić.

Kakve su, dakle, pozicije nakon 10 mjeseci Vladinog povjerenika za Agrokor?

"Nemate vjerovničko vijeće, nemate grupe vjerovnika, što je ključno za svako insovlencijsko pravo i nemate ukupan iznos duga s kojim se glasa. Nakon 10 mjeseci imamo samo ugovor o roll-upu, odnosno, nemamo ništa. To je totalni poraz ne samo Ramljaka, ne samo Martine Dalić, nego totalni poraz Vlade koja je dozvolila da joj se to pod nosom događa u njeno ime 10 mjeseci", kazao je.

Ante Ramljak i Andrej Plenković | Author: Goran Stanzl (PIXSELL) Goran Stanzl (PIXSELL)

Jedino s čime ne bi trebalo biti problema jest Ramljakov nasljednik. Vlada ga imenuje, sud potvrđuje i to je, dodao je Fižulić, Vlada mogla učiniti bilo kada. Samo, nije bez veze okolnost da ga nije razriješila nego se došlo dotle da sam Ramljak podnosi ostavku. "Riječ je o tome što je Ante Ramljak ubačen u ugovor o roll-up kreditu", objasnio je Fižulić.

U ugovoru o kreditiranju u iznosu od 1,06 milijardi kuna navedeno je da Vlada ne može tek jednostrano smijeniti Ramljaka, jer će u suprotnom zajmodavci smjeti jednostrano raskinuti ugovor s pravom traženja odštete.

"To je sad vjerojatno izbjegnuto time što je on sam podnio ostavku, on sada odlazi na vlastiti zahtjev. To je jedna od defaultnih klauzula i to je vjerojatno dogovoreno sa Zagrebačkom bankom koja je ključna u cijeloj priči da se ta klauzula ne poteže", smatra Fižulić.

Što se Ramljakovog nasljednika tiče, u kuloarima se zasad ne poteže neko konkretno ime, barem ne na glas. Međutim...

"Plenković, kad je odlučio da on sam preuzme odgovornost za gledanje, čega, tri računa i četiri stranice nekakvog ugovora, vjerojatno je još tog trenutka odlučio potjerati Ramljaka. Samo se tražila forma i način da se to učini", komentirao nam je Fižulić.

To što on navodi odnosi se na događaje od 7. veljače, što znači da bi prema tome već najkasnije tada premijer Andrej Plenković imao pripremljen cijeli ovaj scenarij, vrlo vjerojatno i ideju o nasljedniku.

Martina Dalić i Ante Ramljak podnijeli izvješće o poslovanju Agrokora Velike razlike Ekonomix Tajne Lex Agrokora - zašto su Talijani uspjeli, a mi ne?

A dan kad je Ramljak podnio ostavku bio je "kao stvoren za takav potez", ubacio je Fižulić žaoku, nakon prošlotjednog HDZ-ovog poraza u Saboru u vezi Dalije Orešković i (ne)izborom nove predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, a onda i s jučerašnjom ostavkom državnog tajnika ministrice Nade Murganić, njoj zaprepaštenoj doslovno pod nosom. "Taj niz loših stvari za Plenkovića je postao jednostavno neizdrživ, on je morao reagirati po onome što je odavno bilo spremno", kazao je Fižulić.

Potom je objasnio što se može očekivati dalje. Signal kraja je njena odluka da preuzme odgovornost za autorstvo "lex Agrokora". Ramljak je, smatra on, otići trebao prvog trenutka kad se doznalo kakav je ugovor o roll-upu potpisao. Javnost se, međutim, na to nije obazirala jer je taj krkljanac financijskih i pravnih odnosa tumačila kao odnose između različitih vjerovnika. Stvar je popucala od krova do temelja kad je javnost doznala ono što je znala tumačiti, kad je čula kolike su naknade.

"I kad je čula da je Dalićka dovela sebe u poziciju da bude jedina koja će to braniti. "Branio je nije nitko od HDZ-ovaca iz saborskog Odbora za gospodarstvo, nisu htjeli upasti u zamku da brane Ramljaka ili Dalićku. Ono što su branili bio je proces, ali nisu branili njih dvoje. Vidjelo se da ona nema podršku dobrog dijela HDZ-a, da je s njima u sukobu, da je na poziciji isključivo zahvaljujući Andreju Plenkoviću i da nema nikakav izvorni HDZ-ovski legitimitet za ostanak na vlasti. Naravno da bi bilo logično da ona ode u paketu s Ramljakom", poentirao je.

Ante Ramljak | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)
To je sada očito neizbježno. No, to bi onda značilo i da do noktiju dogorijeva samom Plenkoviću.

"O tome sam već govorio da on odavno nema dobrih rješenja, za njega su sva rješenja loša. Ali se je sam dopeljao u tu poziciju. Pustio je Dalićku da sama upravlja svim procesima u Agrokoru, pustio ju je da nekažnjeno prolaze sve nepodopštine koje su se događale posljednjih 10 mjeseci. Istovremeno je ona bila poput tampona između njega i Agrokora, pa ako stvari krenu po zlu, e onda će ona biti ta koja će podnijeti odgovornost. Kako sada stvari izgledaju, bilo bi mu najbolje da ide u rekonstrukciju Vlade, a s druge strane da ide u izmjene u 'lex Agrokoru'. Nemojte zaboraviti da je Martina rekla da ne trebaju nikakve izmjene. To bi cijeli proces produljilo za godinu dana, ali bi omogućilo da se restrukturiranje maloprodaje, ne mislim samo na Konzum nego i na Mercator, stvarno i dogodi."

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Stevekn68 15:13 21.Veljača 2018.

    A nebi ti meni otisao samo tako prvo opravdaj sve do posljednje kune objasni gdje su novci za taj nazovi posao si tak i tak preplacen bio neces vratiti pare odma ti druava mora sve ovrsiti i djecu pa onda ... prikaži još! odi i hebi nekoga drugoga mlade ljude tjerate a vi stare uhljebine se nedate