Ekonomix
1160 prikaza

Njemačka - umirovljenici među najsigurnijima od siromaštva!

Muškarac broji eure
Thinkstock
Nacionalna ekonomija raste sve snažnije, ali to ne osjećaju svi. Srednja klasa i dalje je sve siromašnija

Njemačka Savezna agencija za statistiku objavila je podatke po kojima Njemačka ekonomski stoji doista jako dobro, ali nasuprot tome boljitak ne osjećaju svi Nijemci. Ispalo je da je u Njemačkoj siromaštvom ugroženo čak 15,7 posto građana, a – apsolutno šokantno po hrvatska iskustva, ili uopće ona iz tranzicijskih zemalja, Italije, Španjolske... - među najmanje ugroženim kategorijama su umirovljenici.

2006. u Njemačkoj je siromaštvom po tamošnjim mjerilima bilo ugroženo 14 posto građana, sada ih je pak 1,7 posto više. Među najugroženijim kategorijama su primatelji naknade za nezaposlene, njih 71,8 posto ih je ugroženo siromaštvom, potom među nezaposlenimsa 59 posto, među osobama bez stručne kvalifikacije 46,3 posto itd. Umirovljenici su, međutim, među skoro pa najmanje ugroženima; samo 15,5 posto njih, nasuprot obiteljima s dvoje odraslih 15,3 posto. Kod samohranih roditelja taj je postotak skoro 25 posto. U Njemačkoj se, inače, smatra da je granica siromaštva situacija u kojoj netko ima primanja niža od 50 posto prosječnih na nacionalnoj razini.

Za samce je to 917 eura mjesečno neto, za četveročlanu obitelj s dvoje djece i dvoje koji zarađuju 1926 eura. A ugroženim od pada u siromaštvo smatraju se oni čija su primanja niža od 60 posto prosječnih na razini cijele Njemačke. Savezna agencija za statistiku je nedavno objavila još jedan niz podataka po kojem se primjećuje da u najnovijem valu ekonomskog rasta u Njemačkoj, prihodi rastu najviše bogatima, nešto čak i siromašnima, ali da u cijeloj priči srednjoj klasi prihodi i dalje padaju, što ukazuje na daljnje raslojavanje u društvu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.