Ekonomix
749 prikaza

Ovo postaje najvrijedniji resurs na zemlji, a nije ni voda ni nafta

Dubai
Thinkstock
Nakon vode i nafte pojavio se prirodni resurs koji je toliko vrijedan da bi se oko njega mogli voditi i ratovi

Pijesak je nešto što uzimamo zdravo za gotovo i čega ima u izobilju. Ipak, potražnja za ovim resursom je tolika da je već stvoreno crno tržište. "Pješčana" mafija je tako odgovorna za eroziju zemljišta u Jamajki, a sigurno ćete biti iznenađeni kad čujete da nalazišta pijeska čuvaju naoružani zaštitari.

Kao građevinski materijal pijesak je prošao test vremena, jer se koristi još od starog Egipta 3.500 godine prije nove ere. Danas se koristi za puno toga – od standardnih građevina i bazena, do ekrana mobilnih telefona i paste za zube. 

Otkako je došlo do svjetskog 'booma' u građevinarstvu, ali i novim tehnologijama koje se koriste prilikom bušenja nafte, potražnja za pijeskom je naglo porasla. 2014. godine proizvodnja je iznosila 196 milijuna tona. Prošle godine tržište pijeska i šljunka u SAD-u bilo je 'teško' 8,7 milijardi dolara. Nakon vode ovo je najviše korišteni prirodni materijal. 

Potražnja za pijeskom u svijetu je neravnomjerno raspoređena. Kina je potrošila u protekle četiri godine više pijeska nego SAD u zadnjem stoljeću. Kina inače je peti najveći uvoznik pijeska na svijetu. Čak su i Ujedinjeni Arapski Emirati, koji su okruženi pustinjama uvezli pijeska u vrijednosti od 456 milijuna dolara. 

Ipak, sve se to odražava na ekologiju. Naime, prema nekim izračunima, eksploatacija pijeska je dovela do erozije plaža u svijetu i to gotovo 40 metara u razdoblju od 1968. do 2008. godine. 

(Newsweek.rs/BBC)

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.