Ekonomix
871 prikaza

Plenki otkriva - koliko zapravo košta ta Istanbulska?

Cipele ubijenih žena u obiteljskom nasilju, Markov trg
Sandra Šimunović/Pixsell
Konvencija neće biti financijski teret države, niti će financirati "opskurne udruge"

Istanbulsku konvenciju Hrvatski Sabor prihvatio je krajem prošlog tjedna nakon dugotrajne rasprave u javnosti koja je posebno posljednjih nekoliko mjeseci postala već i zamorna. Osim pozivanja na rodnu ili ne rodnu ideologiju, na muškarce koji će postati žene i na spolove koji neće znati što su pa ni u koji wc trebaju ići, kritike Konvencije stizale su i na račun vrtoglavih iznosa koji će, zbog ratifikacije Konvencije, odlaziti u ruke "tamo nekim udrugama". Da je bila riječ o floskuli potvrdio je i odgovor premijera Andreja Plenkovića kojeg je dao zastupniku Živog zida Ivanu Veliboru Sinčiću. Njega je naime zanimalo koliko će državu koštati Istanbulska Konvencija.

Vlada tako napominje kako troškovi provedbe Konvencije ulaze unutar troškova provedbe mjera Nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji, za razdoblje od 2017. do 2022. godine. Ovaj strateški dokument Hrvatska je donijela na sjednici održanoj na Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama 22. rujna 2017. godine.

Iz državnog proračuna, već ranije planiranom i spomenutom strategijom, nešto više od 70 milijuna kuna godišnje iskoristit će se za provedbu planova zaštite od nasilja u obitelji. Udio sredstava potrebnih za provedbu Istanbulske konvencije bit će gotovo minimalan, u iznosu od po 1.490.000,00 kuna za ovu i sljedeću godinu.

Andrej Plenković Dan D Top News Istanbulska je prihvaćena!

Ministarstva i agencije te ostala tijela državne uprave sredstva osigurana za provedbu već spomenute Nacionalne strategije rasporedit će po već planiranim aktivnostima. Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku na godišnjoj razini osiguralo je 7.340.000,00 kuna. Sredstva su namijenjena provođenju projekata i programa organizacija civilnoga društva s ciljem prevencije i suzbijanja nasilja te pružanja pomoći žrtvama koje Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku dodjeljuje putem natječaja i u tu svrhu je na godišnjoj razini osigurano 500.000,00 kuna, za rad skloništa osigurano je 6.800.000,00 kuna, a za edukacije i tisak materijala 40.000,00 kuna, stoji u odgovoru zastupniku Sinovčiću.

O radu skloništa, na kojeg odlazi najveći dio sredstava, brine se 17 udruga koje sredstva dobivaju na dva načina. Ugovaranjem usluga u mreži socijalne skrbi kroz sustav "glavarina" ili putem natječaja. U prvom slučaju riječ je o mjesečnom iznosu od 3.200,00 kn po korisnici čime se financira rad domova, ustanova, udruga koje osiguravaju smještaj žrtvama nasilja u obitelji. Putem natječaja financijsku potporu mogu dobiti autonomna ženska skloništa za žrtve nasilja u obitelji, koje vode organizacije civilnog društva.

Prosvjed za Istanbulsku konvenciju Manipulacije Top News Laži o Istanbulskoj konvenciji koje se šire Hrvatskom

Preko sustava "glavarina" financiraju se Caritas Zagrebačke nadbiskupije, Dom za žrtve obiteljskog nasilja Utočište Sv.Nikola, Dom za žrtve obiteljskog nasilja Sigurna kuća, Sigurna kuća Vukovarsko - srijemske županije - udruga B.a.B.e., Udruga za zaštitu žena i djece žrtava obiteljskog nasilja Iris, Centar za rehabilitaciju - Sklonište za žrtve obiteljskog nasilja Osijek, Sv. Ana, Caritasov dom za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja u Rijeci, Caritas nadbiskupije Split, Caritas biskupije Šibenik i DUGA - Udruga za pomoć ženi i djetetu.

Putem natječaja u razdoblju od 2016. do 2018. godine sredstva su osigurale Autonomna ženska kuća Zagreb, udruga Ženska pomoć sada SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji, Ženska grupa Karlovac Korak, Centar za žene ADELA, Udruga Brod - Grupa za ženska ljudska prava, Udruga Sigurna kuća Istra i Udruga za zaštitu obitelji Rijeka - U.Z.O.R.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • crazy.dictator 21:59 19.Travanj 2018.

    a da vas dvojica"intelektualaca"jos jednom PAZLJIVO procitate vjerodostojne informacije o konvenciji :-)