Ekonomix
449 prikaza

Poražavajuće istraživanje: Muškarci se samo prave da puno rade

Zaposleni ljudi
Thinkstock
Zaposlenici su prilikom istraživanja otkrili kako šefovi od njih traže da im budu na raspolaganju u gotovo svakom trenutku

Financijski i konzultantski sektor u kojem su većina radnika muškarci poznat je kao sektor koji 'isisava život' iz svojih radnika, koji rade i po 70 sati tjedno. No, nova istraživanja bi mogla srušiti taj mit o muškarcima koji 'rade bez prestanka', jer se navodno samo prave da rade, piše Business Insider.

'Glumci' od svojih šefova dobivaju isto onoliko pohvala koliko ih dobivaju i pravi radnici, a istraživanje je provedeno na zaposlenicima jedne globalne konzultantske kompanije poznatoj upravo po zahtjevnom radnom vremenu koji od zaposlenika traži da su dostupni gotovo 24 sata na dan.

Posao | Author: Thinkstock Thinkstock

Zaposlenici su prilikom istraživanja otkrili kako šefovi od njih traže da im budu na raspolaganju u gotovo svakom trenutku. 42 posto muških zaposlenika su rekli kako zaista i jesu dostupni šefovima svaki put kad ih zovu, dok je 31 posto njih priznalo kako su smislili način kako prevariti šefove i uvjeriti ih da zaista rade, ali umjesto da rade vrijeme provode sa svojim obiteljima ili prijateljima.

Za razliku od njih, samo 11 posto žena zaposleno u toj tvrtki je glumilo da radi, a čak 44 posto njih su same priznale šefovima da su radile manje.

Jedno od mogućih objašnjenja zašto muškarci više od žena vole glumiti da rade jest, kako je otkrilo istraživanje, to što se misli kako je ženama teže balansirati između posla i obitelji. Menadžeri pak tu moraju dosta paziti kako im ne bi ugrozili njihova prava, što naravno ide na ruku muškarcima kojima je to prilika da 'umaknu' šefovim pogledima. 

Muškarci se za manje radnih sati dobro i pripremaju. Primjerice, biraju si klijente u gradovima u kojima žive kako bi što manje bili na putu ili se dobro 'skompaju' s kolegama koji im pomažu ispuniti norme.

Jedan od zaposlenika je tako u istraživanju otkrio kako je u tjednu kada je morao otići na poslovni put zapravo bio na skijanju, a samo bi ujutro i navečer obavio par poziva i obavio dnevni posao.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.